PRIŠTINSKA ŠTAMPA O ISTRAZI ZLOČINA
23/07/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 22. Jula 2014. (Beta) - Prištinski dnevnik Tribuna piše danas da istraga o navodima o trgovini ljudskim organima nije našla dokaza za to, ali ima dokaze o zločinima izvršenim odmah nakon prestanka NATO bombardovanja na Kosovu 1999. godine. 
Izveštavajući o poseti Klinta Vilijamsona Prištini, koji predvodi radnu grupu za istragu navoda u izveštaju izvestioca Saveta Evropa Dika Martija, list navodi da je istraga utvrdila da nema dokaza za trgovinu ljudskim organima. 
"Tako će biti odbaćena 'drama žute kuće', koja je pratila imidž Kosova i oslobodilačke borbe. Tokom istrage su pronadjeni dokazi o nekim zločinima koje su bivši pripadnici ove gerile (OVK) izvršili odmah posle okončanja bombardovanja NATO-a", piše Tribuna.  
Prema listu, deset do dvadeset pripadnika OVK, kako se očekuje, biće optuženi u tri optužnice koje će biti podignute odmah pošto bude postao funkcionalan najavljeni Specijalni sud. 
Dnevnik navodi da će tokom sledeće nedelje Vilijamson javno izneti rezultate trogodišnje istrage. On neće objaviti imena mogućih optuženih, niti slučajeve izvršenih zločina za koje su obezbedjeni dokazi i za koje su  mogupodići optužnice. Očekuje se da Vilijamson objavi prirodu izvršenih zločina, kako bi se saznalo da li je bila osnovana optužnica o trgovini ljudskim organima kao najteža optužnica u izveštaju Dika Martija. Vilijamson sa svojim sagovornicima u Prištini nije govorio o detaljima istrage. 
Neimenovani izvori Tribune navode da je svoju poslednju posetu Kosovu u svojstvu glavnog tužioca pokušao da pokaže kao "izraz zahvalnosti institucijama Kosova za saradnju koju su pokazali tokom istrage". 
Medjutim, tokom sastanaka, on se nije ustručavao da zatraži što hitniju funkcionalizaciju Specijalnog suda koji će suditi po eventualnim optužnicama iz istrage koju je vodio. Na ovaj način je posredno potvrdio da će biti optužnica.   Kada je na jednom sastanku upitan kakve će prirode biti optužnice, odgovorio je da će to biti optužnice visokih profila, kazali su izvori dnevnika. 
Vilijamson se i tokom poslednje posete Kosovu nije susreo s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, a razlog za to je, prema Tribuni, činjenica da se u izveštaju Dika Martija kao osumnjićenog spominjalo ime kosovskog premijera. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni