PREVAZIĐEN FORMAT DIJALOGA
08/08/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 7. avgusta 2014. (Beta) - Format po kome se do sada vodio dijalog Kosova i Srbije u Briselu prevaziđen je i biće kontraproduktivno ako on bude nastavljen u daljem procesu normalizacije odnosa dve strane, piše danas prištinska Koha ditore. 
Citirajući političke analitičare, list navodi da treba tražiti novi model ako se želi uspešan nastavak pregovora Prištine I Beograda. Isti izvori navode da mnogo tačaka iz Briselskog sporazuma nije ostvareno, posebno dve ključne za sever Kosova, a koje se tiču gašenja paralelnih srpskih struktura i formiranje Osnovnog suda na tom području. 
 Analitičar Fisnik Korenica je izjavio da odgovornost za takvo stanje snosi i dosadašnja vlada Hašima Tačija, koja je nastavila da pokazuje spemnost da nastavi komunikaciju sa Srbijom uprkos tome što se Beograd ne pridržava osnovnih načela Briselskog sporazuma. 
Kosova sot piše danas da će opozicione albanske partije u kosovskom parlamentu biti prinuđene da sarađuju s Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija, ukoliko ne žele da Beograd preko Srpske liste počne da vrši odlučujući uticaj na rad kosovskog parlamenta. 
"Ne želeći da sarađuju s DPK-a kao pobedničkom partijom, koalicija DSK-AZBK-Inicijativa za Kosovo ne doživljava kao problem njenu zavisnost od broja (glasova) srpske manjine, koja na Kosovu ostvaruje službenu politiku Beograda", piše list, konstatujući da će ukoliko dođe do stvaranja ovako "krhkih" institucija, to predstavljati
"plitičko samoubistvo zbog uskih inata
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni