Potreban jedinstven stav EU i SAD-a
18/06/2020|Autor: Administrator|
|

 

ŠTA ĆE PISATI U SPORAZUMU

Za rešenje pitanja Kosova potreban je jedinstven stav Evrpske unije i Sjedinjenih Američkih Država, u suprotnom predstoje veliki problemi, ocenili su gostujući u emisiji Sporazum analitičari Dušan Janjić i Beljulj Bećaj. Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević smatra da su Beograd i Priština nikad udaljeniji od kompromisnog rešenja.

Osnivač Foruma za etničke odnose  Dušan Janjić  kazao da ne očekuje da će se 27. juna u Vašingtonu postići konačni sporazum između Beograda i Prištine. On smatra da, ako ne postoji jedinstven stav Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Kosova, onda tu, prema njegovim rečima, upadaju  Rusija i Kina i onda, kako je kazao, nastaje haos.

„Ako ima jednog glasa, jedne poruke iz Vašingotna i Brisela onda ima šanse da se stvari reše na najbolji mogući način. Ja hoću da verujem i hocu da budem naivan, na šta imam prava posle 90-ih godina, na šta imamo pravo posle svega što smo prošli i batina koje smo dobili,  da će se lokallni političari opametiti i da će prihvatiti da razgovaraju na oba koloseka, ali da ne probaju „ispod žita“, kao što su probali 90-ih da nametnu svoje rešenje, verujući na primer Amerikancima, kad je u pitanju konačni status ili teritorija, ili verujući Evropljanima da mogu da primene šta hoće bez Amerikanaca“, rekao je Janjić.

Analitičar Beljulj Bećaj smatra  da bi neusklađenom  međunarodnom politikom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, Srbi i Albanci mogli da budu  žrtve. 

Tu će biti ozbiljnih problema,  pa i u ovom kontekstu. Mislim da bi bilo glupo da mi postanemo žrtve te nesinhronizovane međunarodne politike koja se odnosi na nas. U toj sferi ја mislim da bi trebali biti  jedinstveni da shvatimo činjenicu  koja je neosporna. Mi možemo imati jedino ispravno rešenje ukoliko je to rešenje plod zajedničkog delovanja američke administracije i evropske zajednice. U suprotnom,  ukoliko budemo na jednoj strani mi ćemo biti gubitnici, a da li se mi pitamo, to je već suvišno i nepotrebno pitanje”, rekao je Bećaj. 

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević  kaže da nikada nije bilo manje šanse za bilo kakvim kompromisom između Beograda i Prištine, koji, prema njenim rečima, nije ni na vidiku.

Takođe pitanje je kako koja strana vidi kompromis. Vi kada slušate predsednika Vučića koliko god da istovremeno ima najmanje dva narativa i najmanje dvema ciljanim publikama se obraća vi najmanje barem tačno ono što mogu da kažem  naslućujete da je kompromis za njega etnička podela. Pa se sad ne priča samo o etničkoj podeli realne situacije na terenu, već se sada razmišlja koji je to uglić severa koji bi njemu bio dovoljan da to predstavi kao svoj poraz koji nije potpun. Dakle, to je jedan ugao. S druge strane, šta je kompromis za Prištinu -  sve što nije formalno priznanje kosovske nezavisnosti u tome Priština ne vidi kompromis, kazala je Tatjana Lazarević.

Ona je istakla da u  potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine, Srba sa Kosova nema nigde.

Srbi sa Kosova žive na teritoriji, snalaze se već 20 godina. Ta istorija je sama pokazala da su nekako uspeli da opstanu ovde uprkos različitim i epohama, i državama, i nedaćama... Verujem da čekaju da im se isporuči rešenje, spremni na svako rešenje osim ukoliko nije baš nešto nasilno gde se proteruju.Svako se snalazi onako kako može, a ne mimo grupe. Ako pričate sa običnim ljudima svi su onako individualisti, ali s druge strane imaju onu poslovicu - ne možeš mimo sveta i mimo svojih. Oni znaju da se ne pitaju ni za šta, oni znaju da su u sendviču između, čak mislim da je prilično blaga reč,  ali znaju da su bukvalno u vatri između dve strane, čak i ne dve strane, nego grupe, male grupe koje se dogovaraju sa svetom.

Dijalog će i dalje voditi Tači i Vučić

Dušan Janjić smatra da će dijalog Beograda i Prištine u budućosti bez sumnje voditi Hašim Tači i Aleksandar Vučić. 

 „Vrlo je jasno,  Tramp je uputio pismo Tačiju kao predsedniku i Vučiću kao predsedniku. Pošto su teme ekonomije, ići će i Hoti i Ana (Brnabić), samo u kom danu, u kom ritmu, pretpostavljam da je to sad stvar dogovaranja, ako se bude došlo do nekog rezultata, to će biti dan za danom, ako ne, onda će Tači i Vučić ići lepo na more i potpisati. Tako da ja tu nema nikakvu dilemu, i jedni, i drugi će biti uključeni, ali sa stanovišta Trampa, Grenela, odgovorni urednici su Hašim Tači i Vučić. E sad, da li je po ustavu ili nije? Ako sam nešto naučio oko kriza raznih, a pogotovo kosovskih, nikad se nije pitao ustav, uvek se pitala realna snaga i moć onog za koga se veruje da može da isporuči“, kazao je Janjić.

Anketa: Tri četvrtine veruje da će rešenje biti nametnuto

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete prema kojoj je na pitanje  da li će konačno rešenje o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda biti nametnuto, 75 odsto odgovorilo je da smatra da će konačno rešenje o normalizaciji odnosa Prištine i Beogada biti nametnuto, dok 25 odsto smatra da će to biti volja dveju strana.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni