POLAZNICIMA ŠKOLE EVROPSKIH INTEGRACIJA DODELJENE DIPLOME
10/12/2016|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA,10.decembar – Polaznicima treće generacije Škole evropskih integracija juče su u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici uručene diplome.  Blizu četrdesetoro predstavnika lokalnih institucija na severu Kosova, organizacija civilnog društva, biznisa i nekoliko studenata – postdiplomaca učestvovali su proteklih šest meseci na seminarima, predavanjima i studijskim putovanjima u Beogradu, Prištini i Knjaževcu i imali priliku da nauče osnovne elemente o funkcionisanju Evropske unije (EU) i aktivnosti koje su važne za proces evropskih integracija.
Cilj projekta Škole evropskih integracija je upravo i bio unapređenje znanja i razumevanja procesa evropskih integracija, istorijata i načina funkcionisanja EU, procesa pridruživanja i pristupanja, instrumenata i politika EU, što smo uspešno i realizovali, kaže rukovodilac projekta Aca Mitić.
„Ovaj program počelo je da pohađa 42 učesnika, a diplome je dobilo 34. Računajući i prethodne generacije, do sada je kroz ovaj uspešno prošlo 120 učesnika. Nadam se da se ovaj program u narednom periodu opstati i da će se proširiti“, očekuje Mitić.
Program “Škola evropskih integracija” sproveden je kroz 40 časova predavanja organizovanih na srpskom jeziku za polaznike osnovnog modula i dve specijalizovane radionice, vođenih od strane renomiranih stručnjaka iz oblasti evropskih integracija i sadržale su četiri programske oblasti: uvod u institucije, procedure i pravo Evropske unije, politika proširenja Evropske unije, ekonomija EU i posebne politike EU.
Pored znanja o istorijatu, ideji, institucionalnom i pravnom okviru, aktuelnom procesu proširenja i ulozi EU na globalnom nivou, odabranih četdesetak kandidata su savladali i specifične veštine kao što je pisanje projekata za EU fondove, rečeno je na jučerašnjoj svečanosti. 
Posle završene obuke, polaznici će moći samostalno da koriste pristup logičke matrice kao sredstvo za pripremu i analizu projekata finansiranih iz EU fondova i dobiti savete za finansiranje i unapređenje sopstvenih projekata.
Škola evropskih integracija koja se održava već tri godine projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo u okviru koncepta „Rikonekting Mitrovica“.
„Sam proces evropskih integracija će trajati dugo, ali ono što je najbitnije je to što su polaznici ove škole imali mogućnost da nauče principe Evropske unije i uvide evropske vrednosti, što je i najbitnije“, rekla je Pulja. 
Projekat je i ove godine je realizovan u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji (EpuS) i NVO Aktiv na severu Kosova.
„Svako se sa svoje strane potrudio da dovedemo najeminentnije predavače koji neposredno rade na poslovima o kojima smo na predavanjima pričali šta sve proces evropskih integracija podrazumeva za kandidate“, izjavila je predstavnica EpuS-a Nataša Dragojlović.
Po rečima direktora NVO Aktiv Miodraga Milićevića ovo je bila generacija sa najvećim brojem polaznika do sada.
„Škola evropskih integracija je nastala kao rezultat potrebe ljudi sa ovog prostora da saznaju kako funkcionišu određene institucije unutar Evropske unije“, kazao je Milićević.
Polaznici ove škole ocenjuju stečena znanja i iskustva veoma značajnim u njihovim karijerama i posebno napominju korisne praktične savete koje su dobili u pripremu i realizaciji projekata koje bi mogli da se ostvare kroz pomoć Evrpske unije i u njihovim sredinama.
Knjigovođa ta administraciju u Južnoj Mitrovici Jelena Milutinović kaže da je Školu evropskih integracija upisala da bi stekla nova znanja i mogućnosti da napreduje. 
„Ovde sam došla jer očekujem da napredujem dalje što u svom neposrednom poslu, što u nekim stvarima koje nisam znala, a koje su jako bitne za sam život“, rekla je Milutinovićeva.
S druge strane, student Internacionalnog poslovnog koledža  Bojan Gustić u Mitrovici kaže da je ovo bila veoma dobra prilika za Srbe na severu Kosova da shvate koliko je prosec evrpskih integracija bitan za našu sredinu.
„Trebalo bi da, pored ove škole, bude još prilika i mogućnosti gde bi se moglo više naučiti o benefitima evropskih integracija na Kosovu“, smatra Gustić.
Iako su sa ove svečanosti izašli zadovoljni polaznici Škole evropskih integracija sa diplomama koje će im svakako puno značiti u biografiji, pravi korisnik ovog programa je lokalna zajednica, koja će, kako kažu organizatori, imati mnogobrojne koristi od više znanja i unapređenih veština svojih sadašnjih i budućih lidera u pogledu evropskih poslova. Korist zapravo imaju i sami građani, kako Kosova, tako i Srbije, jer se na ovaj način doprinosi boljem razumevanju zajedničkih problema, ciljeva i mogućnosti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni