PAD VLADE U EPIDEMIJI KORONA VIRUSA
02/04/2020|Autor: Administrator|
|

WEB VEST: PAD VLADE U EPIDEMIJI KORONA VIRUSA

 

Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa Skupština je izglasala nepoverenje kosovske Vlade, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija.O ovoj temi, u najnovijoj emisiju sporazum govorili su direktorka Evropskog pokreta Srba Rada Trajković, dopisnik Koha Ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Avgustin Paljokaj i osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova I aktuelnom premijeru Aljbinu Kurtiju bilo je vise nego očekivano , ocenio je gosttujući u novoj emisiji Sporazum, Avgustin Paljokaj.

“Od objavljivanja rezultata izbora bilo jevidljivo da stara garda u DSK ne želi sporazum sa partijom Samoopredeljenja Aljbina Kurtija I samo su tražili razlog da se Vlada uopšte I ne izglasa ili da izbegnu odgovornost u slučaju neuspeha pregovora stvaranja Vlade”, tvrdi Paljokaj.

Sa njegiovim mišljem saglasna je I direktorka evropskog pokretra Srba Rada Trajković koja je istakla da problemi u aktuelnoj vladi datiraju još od njenog konstituisanja i ovo je bio samo epilog čitave priče.

“Unutar DSK su od početka postojali ljudi koji su bliski Hašimu Tačiju i koji su samo čekali trenutak da mu dokažu lojalnost i učestvuju u rušenju Vlade”, ističe Trajković.

 Strah od hvatanja u koštac sa situacijom na Kosovu I u njegovom društvu, vođenje Vlade u ovim uslovima, dovelo je do toga da Aljbin Kurti možda I svesno dovodi do toga da bude izglasano poverenje njegovoj Vladi, siguran je Dušan Janjić.

“Mislim da se Kurti, kad je shvatio da ne može da se nosi sa situacijom na Kosovu, odlučio da vlada iz opozicije”.

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je odvojene konsultacije sa liderima Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova o daljim merama nakon što je Skupština izglasala nepoverenje Vladi Kosova. Dok se Aljbin Kurti založio za nove izbore, Isa Mustafa i Kadri Veslji dali su prednost formiranju nove vlade. Predsednik Kosova poručio je da će delovati transparentno u dogovoru sa strankama i u skladu sa Ustavom Kosova.Kako će se situacija na Kosovu, u doba kada se čitav svet hvata u koštac sa pandemiijom virusa, dalje funkcionisati, ostaje da vidimo. U anketi koja je na pitanje da li su Kosovu nakon pada vlade potrebni novi izbori,  sprovedena na fejsbuku, čak 71 odsto je odgovorilo sa da a 29 odsto sa ne.

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni