OTVOREN CENTAR GRAĐANSKE ENERGIJE
10/11/2015|Autor: Administrator|
|

Centar građanske energije (Civic Energy Center)  otvoren je u Severnoj Mitrovici kao rezultat saradnje Kosovske fondacije za otvoreno društvo – KFOS i nevladine organizacije Aktiv. Centar će pružati podršku civilnim inicijativama i promovisati kulturu otvorenog dijaloga o pitanjima važnim za građane koji žive na severu Kosova. U okviru Centra građanske energije nalazi se i savremeni TV studio iz kojeg će biti emitovana nova televizijska emisija Sporazoom koja će biti centralno mesto za javnu diskusiju o najvažnijim temama za život na Kosovu.

Izvršni direktor Kosovske fodacije za otvoreno društvo Luan Shllaku istakao je da civilni sektor ima nezamenljivu ulogu u razvoju svake društvene zajednice.

„Dolazi vreme kada takozvani treći sektor, civilni sektor, kojem pripadaju ne samo nevladine organizacije, nego i svaka građanska inicijativa, formalna ili neformalna, mora biti još aktivniji i doneti novu energiju, koja će biti lako prepoznatljiva, jer će pružiti  novi i konstruktivni diskurs i nove inicijative za dalju demokratizaciju ovog društva. Mi, i naše kolege iz nevladinog sektora, mislili smo da je najbolji način za podržavanje ovakvih inicijativa, da se osmisli i opremi jedan ovakav centar - Centar građanske energije, koji će imati za prioritet da ojača demokratske principe i stvori uslove za dijalog između različitih socijalnih grupa, kako bi se što više približili standardima Evropske unije. Ubeđen sam da će ovaj centar moći da se lako poveže sa raznim akterima na različitim nivoima, od pojedinaca do institucija, jer će tako biti moćniji, snažniji i uticajniji.“ rekao je Shllaku.

Nevladina organizacija Aktiv brinuće o svakodnevnim aktivnostima Centra građanske energije, a izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević kazao je da su vrata centra uvek otvorena za sve inicijative.

„Ovo je društveni prostor u kome ćemo negovati otvoren, iskren i civilizovan dijalog o našem životu, životu Srba na Kosovu, dijalog između nas samih i dijalog sa našim komšijama Albancima. Negovaćemo reči koje pozivaju na razum, toleranciju, prosperitet i jednakost, i pokušaćemo da odavde šaljemo poruke koje će čuti svi oni kojima je data moć da odlučuju o našim životima. Ono što želim da naglasim jeste da ovo nikako nije Centar KFOS-a i Aktiva, već Centar svih nas. Otvoreno mesto za ljude otvorenog uma, ljude i organizacije koje žele da odgovorno rade za dobrobit običnog čoveka na Kosovu. Takve inicijative će bez sumnje imati prostor da predstave svoje ideje, ili preko nekog od naših programa, ili preko njihovih sopstvenih inicijativa, za koje su vrata ovog Centra uvek otvorena."

Dva puta mesečno, prostor Centra građanske energije, izgrađen da bude multifunkcionalan, pretvarače se u TV studio iz kojeg će se širom Kosova i regiona emitovati emisija nazvana Sporazoom. Izvršna produkcija emisije pripala je Fondaciji Dokukino.

„Emisija Sporazoom, naš zajednički proizvod, rezultat je želje da na lokalnim televizijama dobijemo sadržaje koji su svetskog kvaliteta. Reč je o formatu koji će, uz iskusnog voditelja i moderan televizijski izraz, otvoriti sve teme relevantne za ovo podneblje. Uz uzvaženo iskustvo lokalnih televizija i našu viziju i kreativnost, rešeni smo da izgradimo Sporazoom kao najvažniju emisiju koja će na Kosovu nastajati na srpskom jeziku. U toku sat vremena emisije, dva puta mesečno u prajm tajm terminu, slušaćete o temama koje se tiču vas, videćete priče koje snimljene u vašem susedstvu, imaćete mogućnost da budete deo publike u studiju i, najzad, da u emisiji učestvujete i putem društvenih mreža.“ Rekao je predsednik Fondacije Dokukino, Darko Soković.

Centar građanske energije nalazi se u Severnoj Mitrovici, na adresi Kralja Petra I, 183a, na prvom spratu. Dodatne informacije možete dobiti na adresi sara.ostojic@ngoaktiv.org ili pozivom na broj +381 64 411 7815 ili 049 44 55 68.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni