OSMATRANJE ZBOG REGULARNOSTI I REFORME
09/06/2017|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 9.jun - Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) je u Prištini predstavila kampanju "Glasaj i osmatraj" i podsetila na mogućnost slanja besplatnih SMS poruka na broj 50088 u slučaju izbornih neregularnosti u nedelju, 11. juna.
 
"Na ovaj način, građani mogu da osnaže svoj uticaj time što će biti ne samo glasači u izbornom procesu, nego i osmatrači, odnosno izveštači. To je vitalna mogućnost i garancija za najviše demokratske standarde u izbornom procesu", poručuju iz KFOS-a.
 
Izvršni direktor KFOS-a Ljuan Šlaku je ranije tokom nedelje u emisiji "Sporazum" rekao da je ovogodišnja kampanja "Glasaj i osmatraj" treća po redu u poslednjih 5 ili 6 godina.
 
"Ideja cele kampanje je da, kada imamo u vidu tehnološki bum i činjenicu da je svaki građanin opremljen zahvaljujući mobilnom telefonu da napravi više nego jedan poziv, da se mi moramo lepo organizovati i iskoristiti tu situaciju. Naša ideja je da mi pozovemo građane da svaki od njih bude posmatrač", naveo je Šlaku.
 
"Mi potencijalno imamo milion glasača, oni mogu postati istovremeno i milion posmatrača. Nama je jako bitan dobar prikaz regularnosti izbornog procesa, jer na Kosovu još uvek nema izborne reforme. Nama trebaju kvalitetne informacije, da bi, kada to krene, obavezno adresirali sve "crne" i "vruće" tačke u toj reformi. Ja se nadam da će rad na izbornoj reformi početi najkasnije sledeće godine", zaključio je Šlaku.
 
KFOS se, u suradnji s Institutom Columbus, zahvaljuje svim mobilnim operatorima: Ipko, Vala i Z mobile na snažnoj podršci koju su pružili u kampanji.
 
Poruke su besplatne i anonimne i mogu da ih pošalju svi korisnici ovih mobilnih mreža.
 
Na prethodnim parlamentarnim izborima poslato je oko 15 hiljada sms poruka.
 
Konferencija bez prevoda na srpski jezik
 
Iako je pozivnica za konferenciju poslata na srpskom, albanskom i engleskom jeziku, panelisti su govorili na albanskom, a prevoda nije bilo.
 
Organizatori današnje konferencije za štampu se izvinjavaju novinarima iz medija na srpskom jeziku zbog nedostatka prevoda na srpski, usled čega je došlo do tehničkih problema.
 
Izvor: RTV Kim
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni