Opštinama na severu 6,4 miliona evra
21/06/2016|Autor: Administrator|
|

Opštinama na severu 6,4 miliona evra iz Fonda za razvoj severa Kosova

 

U okviru Fonda za razvoj severa Kosova opštinama na severu Kosova odobreno je 18 projekata ukupne vrednosti od oko 6,4 miliona evra, pokazuje istraživanje koje su zajednički radili Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i RTV Mir iz Leposavića.

Prema ovom istraživanju najveća finansijska sredstva iz ovog fonda dodeljena su opštini Severna Mitrovica, kojoj je odobreno 5 predloga projekata vrednosti 2.915.190 evra. U pitanju su sledeći projekti: Eksproprijacija zemljišta za izgradnju nove opštinske zgrade, Izgradnja vatrogasne stanice, Projekat podrške malim i srednjim preduzećima, Izgradnja sportske hale i Osnivanje Regionalnog kulturnog instituta.

Opštini Zvečan je odobreno 6 projekata ukupne vrednosti 1.286.848 evra. Prvi projekat se odnosi na finansiranje eksproprijacije zemljišta za pristupni put do Regionalne deponije, zatim projekat podrške organizacijama civilnog društa kroz sportske i kulturne aktivnosti, podrška malim i srednjim preduzećima, podrška poljoprivrednim gazdinstvima i razvoj poljoprivredne proizvodnje, izgradnja Omladinskog centra i eksproprijacija zemljišta za izgradnju tog objekta, kao i projekat čišćenja nelegalne industrijske deponije Gater.

Opštini Zubin Potok su odobreni sledeći projekti: Izgradnja zatvorenog bazena, Izgradnja atletske arene, i Obnova mreže lokalnih puteva. Ukupna vrednost za ova tri projekta je 988.532 evra.

Opštini Leposavić su odobrena sredstva za 4 projekta u vrednosti od 1.186.379 evra. Radi se o projektima podrške malim i srednijm preduzećima i razvoju poljoprivrede, Izgradnja i obnova objekata za kulturne i sportske aktivnosti, Izgradnja i obnova nekategorizovanih lokalnih puteva i Opremanje dečjeg vrtića.

Sredstva za Fond za sever Kosova obezbeđuju se od carisnkih prihoda prikupljenih na prelazima Jarinje i Brnjak a cilj njegovog osnivanja je podrška društveno-ekonomskom razvoju opština na severu Kosova. Do sada je prikupljeno 9,4 miliona evra, a opštine u svakom trenutku mogu da podnesu predloge projekata koji će se finansirati iz ovog Fonda.

Nalazi istraživanja i efekti ulaganja iz Fonda za sever Kosova biće tema javne debate, koja će se održati u sredu 22. juna u 18 časova, u prostorijama Centra građanske energije u Severnoj Mitrovici. Debata će biti organizovana u formi TV emisije Crno Beli Svet i emitovaće se na programu RTV Mir i kanalima Nezavisne TV Mreže.

Osim istraživanja o projektima koji se finansiraju iz Fonda za razvoj severa Kosova, InTER i RTV Mir su uradili i istraživanja o efektima projekata finansiranih od strane Evropske unije i Vlade Kosova u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Rezultati ovih istraživanja biće teme debata koje će InTER i RTV Mir organizovati u narednim nedeljama.

Istraživanje i javne debate se realizuju u okviru projekta "Efekti ulaganja na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma - da li živimo bolje?" koji realizuje InTER u saradnji sa RTV Mir, a finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS). Projekat se sprovodi u periodu od 15. januara do 15. jula.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni