NEMAČKA INSISTIRA NA DIJALOGU
03/09/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 2. septembra 2014. (Beta) - Stav Berlina je da će bilo koja grupacija koja uspe da formira novu kosovsku vladu morati da nastavi pregovore sa Srbijom i da obezbedi uslove za funkcionisanje specijalnog suda za zločine OVK, piše danas dnevnik Koha ditore.  
Istovremeno, od Beograda se traži da se distancira od Moskve, da se dodatno približi Briselu i da se pripremi "za priznavanje, ili nešto slično, nezavisnog Kosova", dodaje list. 
Dnevnik piše da je za nemačku vladu potpuno svejedno ko će voditi izvršnu vlast na Kosovu, ukoliko je proces izbora izvršne vlasti regularan i ukoliko se poštuju preuzete obaveze prema medjunarodnoj zajednici.  Berlin čak ističe da nema ništa protiv uključivanja pokreta Samoopredeljenje u buduću vladu Kosova, ukoliko promeni pristup prema dijalogu sa Srbijom. Medjutim, posle susreta predstavnika Nemačke sa predstavnicima Samoopredeljenja ocenjeno je da se takva promena pozicije pokreta  Aljbina Kurtija teško može dogoditi.  
Istovremeno, prema Kohi, Kosovo je jedno od dva pitanja za koje Nemačka očekuje da će biti u fokusu vlasti u Srbiji. 
"Prvo pitanje je odnos Beograda prema Rusiji. Od Srbije se očekuje da se više približi EU. Kosovo je drugo prioritetno pitanje za Nemačku i od Srbije se očekuje da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa što u poslednjoj instanci znači priznanje ili nešto slično, odnosno zakonski sporazum Kosova i Srbije", rekao je izvor dnevnika. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni