NEDOSTUPNI DOKUMENTI IZ PREGOVARAČKOG PROCESA
25/11/2016|Autor: Administrator|
|

ŠILOVO, 25.novembar - Tema najnovije  emisije Sporazum bili su spoljnopolitički aspekti Briselskog dijaloga i srpsko – albanskih odnosa. O tome u kojoj meri  Briserski proces utiče na brzinu evropskih integracija, koliko je transparentan i da li su vlasti u Prištini I Beogradu  spremne za osnivanje Zajednice srpskih opština svoje stavove govorili  su politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić i  dopisnik lista Koha Ditore iz Brisela Avgustin Paljokaj.
Komentarišući Briselski proces Janjić i Paljokaj su se saglasili da je ovaj proces netransparentan i zatvoren. Često posle završene runde dijaloga u javnost se daju različite izjave od strane Beograda i Prištine, a koliko je netransparentan govori i to da bitni potpisani dokumenti nisu dostupni na zvaničnim sajtovima institucija. 
Kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština Paljokaj smatra da vlast u Prištini nema snage da obezbedi njeno osnivanje, i procenjuje da će to dovesti do vanrednih izbora na Kosovu, iako je predsednik Hašim Tači sam preuzeo odgovornost u dijalogu. 
Govoreći o budućem Specijalnom sudu za ratne zločine Janjić je rekao da je taj sud za sve koji su tokom rata činili zločine, bez obzira na to da li su Srbi lii Albanci.
O Briselskom procesu se mnogo priča, ali se rade i razlićita istraživanaja na ovu temu. Nevladina organizacija AKTIV u svom izvestaju o rezultatima istrazivanja “Analiza trendova” o stavovima gradjana na severu Kosova kojim je obuhvaceno svih cetiri srpskih opstina na severu: Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, je objavila rezultate istrazivanja u junu 2016, gde ispitanici na severu Kosova ulogu Evropske unije u procesu rešavanja statusa Kosova ne vide nimalo pozitivno. Na pitanje kako vide poziciju Evropske unije u procesu pregovara Beograda i Prištine kao sto se I vidi, cak 83% ispitanih smatra da je EU naklonjena Pristini, 13,6 posto ispitanih smatra da je neutralna a samo 3 posto njih smatra da je EU naklonjena Beogradu.   
Sa druge strane, 75.5 odsto ispitanika smatra da se Srbi sa Kosova u spoljnoj politici i lobiranju najvise treba da oslanjaju na Rusiju, 17.3 na evropsku zajednicu, samo 2.8 na SAD dok 4.4 procenata ispitanih nisu imali nikakav stav.  
Emisija Sporazum se emituje na kanalima Nezavisne TV Mreže, Radio Televiziji Kim, Televiziji Mitrovica I na B92 Info kanalu.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni