NAPADNUTI SRPSKI NOVINARI U PRIŠTINI
25/01/2015|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 24.januar - Novinari RTK 2 na srpskom jeziku Aleksandra Jovanović i Bojan Košanin i snimatelj  RTS-a Vladimir Milić fizički su danas napadnuti, maltretirani i provocirani na protestu koje su organizovale albanske opozicione partije protiv izjava ministra za povratak Aleksandra Jablanovića i situacije u Kombinatu "Trepča".

Simatelj RTK 2 Bojan Košanin  Košanin,izjavio je za UNS da ih je tokom izveštavanja najpre napao jedan mladić albanske nacionalnosti a da mu se potom priključila grupa od tridesetak ljudi koji su ga odvukli u masu i počeli da ga šutiraju i gađaju flašama i kamenicama.

„ Sve se dešavalo u centru Prištine, ispred Ministarstva kulture. Spasilo nas je to što znam albanski jezik pa sam sve vreme pokušavao da se na miran način sa njima razumno dogovorim da nas puste. Ali nije vredelo, psovali su nas, pretili vukli i gađali kamenicama. Uspeli smo da se otrgnemo zahvaljujući nekolicini organizatora protesta koji su nas razdvojili. Bežali smo kroz neke ulice i na kraju su nas organizatori protesta usmerili ka zgradi vlade Kosova odakle nam policija više nije dozvolila da izađemo uz obrazloženje da za nas nije bezbedno izvan te zgrade“, kazao je Košanin koji član Udruženja novinara Srbije.

Snimatelj RTS-a Vladimir Milić rekao je za UNS da je jedan maskirani demonstant pokušao da mu otme kameru, da ga je uhvatio za rame i pokušao da ga odvuče u masu.

„Imao je belu kapu sa amblemom „UĆK“ i  šal preko lica sa zastavom Albanije“, rekao je Milić.

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuju pretnje i napad na novinarsku ekupu Drugog programa Radio televizije Kosova i snimatelja RTS-a i maltretiranje koje su pretrpeli danas tokom izveštavanja sa protesta Albanaca u Prištini organizovanih protiv ministra „Srpske liste" u vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i situacije u Kombinatu "Trepča".

UNS I DNKiM  traže od policijskih organa, Euleksa da preduzmu sve potrebne mere i pronađu vinovnike napada na ekipu RTK 2  i snimatelja RTS-a i spreče nove pokušaje napada na medijske radnike na Kosovu, navodi se u saopštenju UNS-a i DNKiM-a.

Jučerašnje demontracije u kojima su napadnuti novinari na profeseionalnom zadatku osudili su: Srpska lista, Udruženje Crnogoraca Kosova i rukovodstvo RTK.
 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni