MILETIĆ: ZSO NI NA VIDIKU
15/12/2016|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 15.DECEMBAR - Analitičar Petar Miletić ocenjuje u izjavi za Kontakt plus da ako Zajednica srpskih opština ne bude imala nadležnosti u oblasti bezbednosti, obrazovanja i zdravstva da je sasvim nebitno hoće li imati nadležnost u oblasti prostornog planiranja.
Miletić ističe da je iluzorno govoriti o nadležnosti Zajednice srpskih opština iz oblasti prostornog planiranja u trenutku kada ZSO nije ni na vidiku.
  “Ukoliko ZSO ne bude imala nadležnosti u oblasti bezbednosti, obrazovanja, zdravstva sasvim je nebitno hoće li imati u oblasti prostornog planiranja,”- ističe Miletić koji je i bivši potpredsednik kosovske skupštine.
Ako je ZSO zamišljena kao jedna vrsta autonomije Srba unutra Kosova i kao mehanizam zaštite od majorizacije svakako bi trebalo da ona ima ovlašćenja da se bavi i unutrašnjim urbanističkim i građevinskim planiranjem, ocenjuje Miletić.
  “Međutim, pregovarački tim Beograda je za dodeljivanje međunarodnog pozivnog broja zauzvrat dobio otvaranje dva i po poglavlja u pregovorima pristupanju EU umesto da su insistirali na formiranju ZSO i nadležnosti Zajednice po najvažnijim pitanjima po kosovske Srbe,”- kaže Miletić.   
Odbornik u opštini Severna Mitrovica Igor Simić izjavio je Radiju Kontakt plus da očekuje da Zajednica srpskih opština, u skladu sa dogovorom iz Brisela, između ostalog ima punu nadležnost u oblasti urbanog i ruralnog planiranja. 
Simić je u emisiji koja je realizovana u sklopu projekta “Moj stav”, koji je podržan od Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), istakao da očekuje punu nadležnost  Zajednice srpskih opština u ovoj oblasti u svim opštinama sa srpskom većinom pa i u Severnoj Mitrovici. 
On je osvrćući se na probleme koji su nastali izgradnjom potpornog zida u ovom delu Mitrovice istakao da se baš na tom primeru vidi koliko je značajno da se ova nadležnost nađe u korpusu nadležnosti  Zajednice srpskih opština. 
“Ukoliko se to ne bi sprovelo, onda bi nam neko iz Prištine definisao šta ćemo i gde graditi u sopstvenim gradovima, selima i naseljima a to ne bi bio samo infrastrukturno već i bezbednosno pitanje,”- naglasio je Simić.
Predsednik Srpskog naciononalnog foruma prof. dr Aleksandar Đikić izjavio je Radiju Kontakt plus da je mišljenja da građevinski radovi u opštinama neće zavisti od Zajednice srpskih opština i da se to može videti i sada.
“Mi govorimo o Zajednici srpskih opština koja još uvek ne postoji, nije formirana a pominjemo konkretne radove u ulici Kralja Petra I u severnoj Mitrovici koji postoje. To je dovoljan odgovor da urabističke operacije i građevinski radovi niti sada zavise od Zajednice srpskih opština niti će zavisti u buduće,”- rekao je Đikić.
 
Izvor: Radio Kontakt plus
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni