MEDIJI O KOSNTITUTIVNOJ SEDNICI PARLAMENTA
18/07/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 18. jula  - Prištinski štamapni mediji danas opštirno pišu o konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova i o tome kako je lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa na sednici punoj tenzija izabran za predsednika kosovskog parlamenta. 
Mustafa je bio kandidat postizborne koalicije DSK, Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosova Fatmira Ljimaja. Za izbor Mustafe juče je glasalo 65 od 82 poslanika. Mustafin izbor pordžalo je i devet poslanika Srpske. 
Dnevnik "Koha ditore" piše da je Isa Mustafa izabran za predsednika Skupštine na sednici koja je praćena tenzijama i povremenim prekidima i na kojoj joj izneto mnogo optužbi za kršenje procedura. List je preno i da će odluka o njegovom izboru biti predmet razmatranja u Ustavnom sudu Kosova. 
U dnevnku "Tribuna" navodi se da je novi parlament počeo rad sa teškoćama, kao i da će verovatno tako biti i u narendom periodu. 
"Različite interpretacije o zakonitosti dela sednice, nakon što ju je prekinula predsedavajuća Fljora Brovina, pratiće i rad Isa Mustafe, kao predsednika zakonodavnog tela, pošto je Demokratska partija Kosova (DPK) najavila da će se obratiti Ustavnom sudu", piše "Tribuna". 
List "Epoka e re" piše da je Mustafa izabran za predsednika ali da ga DPK Hašima Tačija ne priznaje i da će se o dešavanjima na sednici Skupštine obratiti Ustavnom sudu. 
Isa Mustafa je izabran za predsednika Skupštine Kosova nakon "parlamentarne drame" koju su priredili poslanici DPK, piše dnevnik "Zeri". 
Pod naslovom "Gospodine Mustafa", na srpskom jeziku, list "Lajm" piše da je Mustafa, osim kada je nominovan za ministra u vladi u egzilu I kada je izabran za predsednika DSK, u ostalim slučcajevima nominovan i izabran na političke funkcije na srpskom jeziku. To se dogodilo I juče kada je izabran za predsednika Skupštine. 
"Medjutim za čudo posle svega za šta je optužen da čini Srbima, poslanici Srpske nisu bili sa Tačijem, već su izglasali Isa Mustafu za predsednika Skupštine i Glauka Konjufcu iz Samoopredelenja za potpredsednika. To su učinili upravo ti poslanici koje Aljbin Kurti nije želeo da vidi u Skupštini, jer su po njemu bili produkt HašimaTačija", piše Lajm. 
Dnevnik "Kosova sot" piše da DPK ne priznaje Mustafu za predsednika parlamenta i da će se obratiti Ustavnom sudu. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni