KOZAREV SA POLAZNICIMA ŠKOLE EVROPSKIH INTEGRACIJA
17/09/2016|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 17.septem bar - Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev primio je juče polaznike Škole evropskih integracija, koju se treću godinu zaredom organizuje u Beogradu za studente, predstavnike nevladinog sektora i institucija sa severa naše južne pokrajine.
Kozarev je polaznicima škole predstavio tok i najveće izazove pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, koji se uz posredovanje EU odvija u Briselu.
Prema njegovim rečima, najveći izazov u dosadašnjem toku dijaloga bio je i ostaje činjenica da Priština, pod raznim izgovorima, koči implementaciju dogovorenog, a posebno proces formiranja Zajednice srpskih opština.
Kozarev je naglasio da je za budućnost srpskog naroda na KiM od velike važnosti uklljučivanje mladih obrazovanih ljudi u institucije i buduće strukture Zajednice srpskih opština, kako bi se osnažio politički kapacitet Srba i njihova sposobnost da rešavaju pitanja od životnog značaja.
Osvrćući se na proces evrointegracija, Kozarev je konstatovao da je to nedvosmislena perspektiva regiona, ali da je važno da se u međuvremeno dosledno i svakodnevno radi na uspostavljanju evropskih vrednosti u društvenom i političkom miljeu.
"Za nas EU treba da bude više od cilja u izmaglici, taj cilj treba da jasnije bude utemeljen u praksi tako što ćemo sami da učinimo nešto na regionalnom planu kako bismo što efikasnije primenili evropske standarde u našim društvima, što naša država i radi, čega je najbolji dokaz da Vlada predvođena premijerom Vučićem javno ističe da ne želi da se ograđuje zidovima od suseda, već da prima migrante otvorenog srca, i inicira regionalne infrastrukturne i privredne projekte od velike važnosti za budućnost čitavog regiona, poput autoputa Niš-Priština i brze pruge ka Budimpešti", rekao je Kozarev.
Školu evropskih integracija, koju ove godine pohađa 24 polaznika, organizuju Evropski pokret u Srbiji i AKTIV u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo.
 
Izvor: Saopštenje
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni