Kosovo posle deset godina od proglašenja nezavisnosti
22/02/2018|Autor: Administrator|
|

Kosovsko društvo nije se mnogo promenilo posle 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, poručili su u najnovijoj emisiji Sporazum Beljulj Bećaj, Momčilo Trajković i Nenad Rašić. Oni su takođe saglasni da i Srpska lista nije ispunila očekivanja građana.

Analitičar Beljulj Bećaj smatra da Kosovo i 10 godina nakon proglašenja nezavisnosti još uvek nije sposobno da samostalno vodi svoju politiku iako je, kako kaže, međunarodna zajednica ulagala velike napore u to.

 „Nažalost i posle 10 godina mislim da su politički lideri Kosova još uvek i to zavisiniji nego što su bili pre. Tako da nekih kvalitetnijih promena u odnosu prema političkom vođstvu, dok je Kosovo kao država stvorena nekim konturama, ali je ipak u pravcu jednog nedovršenog projekta“, rekao je Bećaj.

Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma kaže da je očekivao da će 10 godina nakon jednostrano proglašene nezavisnosti biti  drugačije nego što je danas. On smatra da su Srbi na Kosovu 2008. godine propustili veliku šansu.

„Kada je proglašena nezavisnoat Kosova, ja sam tada tvrdio da su Albanci proglasili vlast na teritorijama gde žive, a da su dali šansu Srbima da, takođe, jednostrano proglase vlast na teritorijama na kojima oni žive. Nažalost, Briselski sporazum koji se desio pre nekoliko godina poništio je to moje razmišljanje i posle 10 godina vlast kosovska je instalirana polako, ali sigurno i na sever Kosova.'', rekao je Momčilo Trajković.

Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić koji je u vreme proglašenja nezavisnosti Kosova od strane kosovskih parlamenta, bio deo vladajuće koalicije na Kosovu, smatra da Srbi u institucijama u  tom trenutku nisu mogli mnogo toga da urade. On ističe da je u poslednjih 10 godina na Kosovu sve manje institucija države Srbije, ali i građana srpske nacionalnosti.

Srba ima mnogo manje, znači, ja ovih 10 godina gledam kao jedan poraz, pre svega na nacionalnoj osnovi, pošto ima manje institucija, manje Srba, a moram da kažem i sve manje i manje budućnosti ili nekih planova za budućnost. E, to je najveći naš, da kažem, propust  u ovih 10 godina'', rekao je Nenad Rašić.

Govoreći o Srpskoj listi koja ima podršku Beograda, gosti emisije Sporazum su se složili da ta politička partija nije ispunila očekivanja građana. Momčilo Trajković smatra da je Srpska lista daleko od državne i nacionalne liste, već je to, kako je kazao, partijska lista.

“Oni produbljuju podele i oni razočaravaju srpski narod, oni nisu budućnost i perspektiva, oni dakle, ne garantuju perspektivu, ne ohrabljuju narod da treba da opstane i ostane da se bori, nego naprotiv oni nude jedan projekat gde se srpski narod na Kosovu obezličuje, dakle nije politički faktor. Politički faktor postoji kod ljudi, dakle oni koji su se pretvorili u daljinski upravljač i njima diriguju, kada bi dirigovali ljudi koji nešto znaju o Kosovu ja bih pozdravio to’’, rekao je Momčilo Trajković.

I Nenad Rašić koji je se u prošlom sazivu Skupštine Kosova priključio poslaničkom klubu Srpske liste kaže da je politika ove partije nezrela i neodgovorna.

“Ja sam čak i bio znate i sami nekih godinu ipo dana saradnik polaničkog kluba Srpske liste i video sam stvari koje verujte mi voleo bih da nikad nisam video. Video sam nivo neodgovornosti koju vi ne možete ni zamisliti, a i video sam bahato ponašanje grupe pojedinaca koji rade samo za sebe, ni za koga drugog.’’ , rekao je Nenad Rašić.

Beljulj Bećaj smatra da je Srpska lista, kako je kazao, nokaultirala demokratske procese unutar srpskog korpusa.

“Šteta je što ta Lista ipak po jačini je četvrta po mom sudu u kosovskom parlamentu, je l’tako ? Ali ta jačina gubi smisao budući da je ona instrumentalizovana od strane, upravo jedne stranke u Srbiji i ta jačina, zapravo, postaje najslabija strana te partije na Kosovu”, rekao je Bećaj.

Emisiju Sporazum realizuju Nevladina organizacija Aktiv u Sevrnoj Mitrovici, Nezavisna TV Mreža i radio televizija KIM.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni