KOLIKO SU ALBANCI BEZBEDNI U ZVEČANU?
04/10/2016|Autor: Administrator|
|

ŽAŽA/ZVEČAN, 3. oktobar – Nevladina organizacija Humani centar u Mitrovici u saradnji sa partnerskom Multietničkom organizacijom za razvoj i trening MODT, nastavlja sa realizacijom projekta čiji je cilj da istraži stavove Albanaca o njihovoj bezbednosti na severu Kosova, posle potpisivanja briselskog sporazuma.
Ispitivanje javnog mnjenja nastavljeno je u selu Žaža, opština Zvečan. 
Žaža je čisto albansko selu u kojem živi, kako se procenjuje, preko dve stotine stanovnika.
“Prošlog meseca smo radili anketiranje u opštini Leposavić, sada nastavljamo u Zvečanu. Anketiranje se odvija bez ikakvih problema i sve teče po planu” rekao je za Puls direktor Humanog centra u Mitrovici Veroljub Petronić.
Istraživanje se sprovodi putem anonimne ankete, a građani imaju priliku da se izjasne o svojim bezbednosnim problemima.
“Do sad nismo imali nikakvih problema, osećamo se bezbedno u našoj opštini”, kaže Perparim Peci.
Prilikom rada na terenu angažovano je deset anketara, po pet iz srpske i albanske zajednice. Oni rade zajedno u grupama i prilikom rada ne nailaze na problem, a građani su spremni da ispunjavaju ankete. 
“Godinama živimo ovde i nikad nismo imali nikakve probleme sa Srbima”, rekao je Sevdije Peci. 
Prema rečima anketiranih, osećaju se bezbedno prilikom odlaska u srpske sredine, a bezbednosnu situaciju u selu Žaža ocenjuju kao zadovoljavajuću.
Projekat istraživanja stavova Albanaca na severu Kosova o bezbednosti posle potpisivanja briselskog sporazuma finansijski je podržala kosovska Fondacija za otvoreno društvo, a sprovodi se u saradnji sa Televizijom Puls.
 
Anketiranje obavljeno i u Boljetinu
 
BOLJETIN, ZVEČAN, 07. oktobar – Nevladina organizacija Humani centar u Mitrovici u saradnji sa partnerskom Multietničkom organizacijom za razvoj i trening MODT, nastavlja sa realizacijom projekta čiji je cilj da putem ankete istraži stavove Albanaca o bezbednosti na severu Kosova posle potpisivanja briselskog sporazuma.
Anketiranje albanskog stanovništva nastavljeno je u selu Boljetin, u opštini Zvečan. Boljetin je potpuno albansko selo u kojem živi, kako se procenjuje, oko  tridesetak stanovnika.
“Po rečima lokalnog stanovnitva, bezbednosnih problema na području opštine Zvečan, kao i u opštini Leposavić nema, niti ih je bilo. Kažu da su uvek živeli dobro, sa Srbima I da se slobodno kreću po srpskim sredinama”, objašnjava za Puls Darko Stanković iz Humanog centra u Mitrovici.
Istraživanje se sprovodi putem anonimne ankete, a građani opštine Zvečan albanske nacionalnosti imaju priliku da ukažu na činjenice i okolnosti od kojih zavisi njihov bezbedan život na severu Kosova.
Predstavnica organizacije MODT Emine Baljaj kaže da Albance na severu muče drugi problemi.
“Njihov najveći problem je finansijske prirode, ali što se tiče bezbednosti i slobode kretanja kažu da su uglavnom sigurni.” Prilikom rada na terenu angažovano je po pet anketara iz srpske i albanske zajednice. Oni rade zajedno po grupama i prilikom anketiranja se ne susreću sa problemima.

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni