KOLIKO SE ALBANCI NA SEVERU KOSOVA OSEĆAJU BEZBEDNO
26/09/2016|Autor: Administrator|
|

CERANJA-LEPOSAVIĆ, 25. septembar - Nevladina organizacija Humani centar u Mitrovici u saradnji sa partnerskom Multietničkom nevladinom organizacijom za razvoj i trening (MODT), otpočela je realizaciju projekta istraživanja stavova o bezbednosti Albanaca na severu Kosova posle potpisivanja briselskog sporazuma. 
Projekat  je započet u selu Ceranje, opština Leposavić. Ceranje je potpuno albansko selo u kojem živi, kako se procenjuje, oko 60 stanovnika.
„Odziv je dosta dobar, saradnja anketara i ispitanika je na zadovoljavajućem nivou. Ovo je samo početak, a čeka nas još dosta posla. Rezultati kompletnog istraživanja biće objavljeni u decembru na srpskom, albanskom i engleskom jeziku“, kaže za Puls direktor NVO Humani centar Mitrovica Veroljub Petronić.
Zadovoljan je i predstavnik NVO MODT iz Severne Mitrovice Aziz Hetemi.
„Situacija je dobra. U Ceranju su ljudi zadovoljni, lepo smo dočekani. Kažu da je ovo prvi put da se neka anketa sprovodi u njihovom selu“, kaže Hetemi.
Istraživanje se sprovodi putem upitnika „licem u lice“, a građani opštine Leposavić albanske nacionalnosti imaju priliku da ukažu na činjenice i okolnosti od kojih zavisi njihov bezbedan život na severu Kosova.
Jetiš Halili, jedan od anketiranih Albanaca, kaže da su u Ceranju zadovoljni bezbednosnom situacijom.
„Ni pre potpisivanja briselskog sporazuma nikada nismo imali bezbednosne probleme, ne samo u Ceranju, već i u druga dva albanska sela u opštini Leposavić“, kaže Halili. 
Projekat istraživanja stavova Albanaca na severu Kosova o bezbednosti posle potpisivanja briselskog sporazuma finansijski je podržala kosovska Fondacija za otvoreno društvo, a sprovodi se u saradnji sa Televizijom Puls.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni