KOLIKO NA JUGU ZNAJU O OPŠTINAMA NA SEVERU KOSOVA?
17/11/2016|Autor: Administrator|
|

ČAGLAVICA, 17.novembar - Između građana na južnom i severnom Kosovu i dalje postoje duboke podele na “Srbe južno i severno od reke Ibar”. 
 
Izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice, Nenad Maksimović, tvrdi da južno od Ibra postoji nerazumevanje za poziciju u kojoj se nalazi stanovništvo na severu, ali da je za takve podele kriva politika, a ne građani. 
 
“Situacija u kojoj se Srbi nalaze je potpuno drugačija. Srbi na severu se osećaju mnogo komotnije jer u zaleđu imaju Republiku Srbiju i nisu izloženi tolikom vidu međuetničkih incidenata i ekonomskih poteškoća sa kojima se susreću Srbi na jugu. Srbi na severu mogu jako komotnije da deluju u svom političkom programu, što ponekad izgleda sebično Srbima sa juga”.
 
Maksimović kaže da je u poslednje vreme, ipak, više razumevanja od strane Srba na severu za stanovništvo na jugu, nego obratno.
 
“Mislim da u poslednjem periodu postoji jačanje razumevanja položaja Srba sa juga među stanovništvom na severu zbog integracije u kosovski sistem, tako da će daljom integracijom ta saradnja nužno postati bolja”, smatra Maksimović.
 
Novinarka iz Gračanice Dragana Stanojević smatra da su i mediji, koji se nedovoljno bave stanjem na severu Kosova, odgovorni što građani južno od Ibra ne znaju mnogo o svojim sunarodnicima na severu.
“Mislim da su građani vrlo malo znaju o funkcionisanju opština na severu Kosova, ali i da postoji malo interesovanja. Čak i ovdašnji mediji vrlo malo prate dešavanja tamo. Mislim da bi, kada bi se u medijima više isticao rad opština na severu, to doprinelo većem interesovanju”, kaže Dragana. 
 
Međutim, projekat “Želimo da znamo” kojim se u protektom periodu bavio Medija Centar iz Čaglavice  snimajući dokumentarne filmove u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica, ali i dve opštine na jugu – Gračanica i Novo Brdo pokazuje da interesovanja medija ipak ima.
 
Direktor projekta Budimir Ničić, međutim, kaže da je ovaj serijal od šest emisija pokazao da su opštine prilično zatvorene za pružanje osnovnih podataka.
 
“Većina tih opština ne može da se pohvali nekakvom saradnjom sa medijima i transparentnim radom, međutim, mi smo kroz ovaj naš projekat “Želimo da znamo”, odnosno kroz seriju od šest filmova, uspeli koliko toliko da podignemo taj stepen informisanosti o aktuelnom stanju u šest opština sa srpskom većinom”.  
 
U ovim filmovima, Medija Centar je, kako ističe Ničić, javnosti približio sliku o istorijskim, političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim aspektima. 
 
“Najvažnije dostignuće projekta je što se prvi put na bazi istraživačkog novinarstva na jednom mestu mogu naći podaci o opštinama sa srpkom većinom. U filmovima je zastupljeno sve što bi trebalo da se zna o jednoj opštini i što se može iskoristiti, kako u prevazilaženju stereotipa i doprineti pomirenju i integraciji, tako i u privlačenju investitora”, kaže Ničić.
 
Projekat “Želimo da znamo” realizovao je Medija Centar, a partneri su bile članice Nezavisne TV mreže na čijim kanalima su emitovani filmovi. Finansijsku podršku je pružio KFOS.
 
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni