KANCELARIJA ZA KiM: TRAŽIMO JAVNO IZVINJENJE
24/12/2015|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 24. decembar 2015.- Saopštenje Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama i plod je instrumentalizacije novinarskih udruženja od strane pojedinih njihovih članova, u cilju kompromitovanja institucija sopstvene države i u ličnom i političkom interesu. Zato od autora saopštenja, koji se kriju iza strukovnih organizacija i koji takvim svojim ponašanjem kompromituju udruženja i profesiju, tražimo javno izvinjenje, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo I Metohiju dostavljenom našoj redakciji.
U saopštenju se kaže da je tačno da direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić nije došao u Janjevo na najavljenu posetu, gde je stanovništvu u ovom kraju koje danas obeležava Badnji dan po Gregorijanskom kalendar želeo da čestita ovaj praznik i pošalje poruku mira i tolerancije. Jedini razlog nedolaska je to što kosovska policija nije dozvolila i obezbedila Đurićevu posetu, koja je dogorena sa župnikom janjevačkim don Matem Palićem.
“Predstavnici medija koji su bili na dogovorenoj lokaciji u Janjevu bili su konstantno, preko dopisnika Tanjuga, na vezi sa osobama iz pres službe Kancelarije za KiM i obaveštavani sve vreme o razvoju situacije i komunikaciji sa policijom. A jedan predstavnik tima za saradnju s medijima Kancelarije bio je sa novinarima sve vreme na licu mesta u Janjevu. Posle oko sat vremena komunikacije sa prištinskim institucijama i čekanja dozvole za posetu, predstavnici medija su istog trenutka obavešteni da se poseta otkazuje usled onemogućavanja od strane policije. I prisutnim novinarima u Janjevu je istog trenutka upućeno izvinjenje Kancelarije za KiM zbog neprijatnosti, za koju Kancelarija ne snosi nikakvu odgovornost. O svemu ovome postoji zabeležena komunikacija predstavnika pres službe Kancelarije sa prisutnim dopisnikom”, navodi se u saopštenju I dodaje: “Sa druge strane, prvi prijem Kancelarije za KiM za redakcije na albanskom jeziku na KiM, za koji nas autori ovog saopštenja optužuju, smatramo primerom dobre prakse komunikacije sa medijima na albanskom jeziku i u interesu Srbije i srpskog naroda na KiM. Sigurni smo da navedeno saopštenje ne odražava stav UNS-a sa čijim rukovodstvom i članovima imamo stalnu i profesionalnu saradnju.Pitamo osobe koji instrumentalizuju UNS i DNKiM, pokušavajući da kompromituju istitucije sopstvene države: Da li smo mi krivi što nas je kosovska policija sprečila da posetimo Janjevo? Zato od autora saopštenja, koji se kriju iza strukovnih organizacija i koji takvim svojim ponašanjem kompromituju udruženja i profesiju, tražimo javno izvinjenje. A danas prisutnim novinarima u Janjevu, još jednom upućujemo izvinjenje zbog neprijatnosti i otkazivanja posete ne našom krivicom”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni