IZBORI U DEMOKRATSKOJ ATMOSFERI
07/03/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 7. mart - Protekli lokalni izbori na Kosovu, uključujući i sever, odvijali su se u pozitivnoj atmosferi uprkos izazovnim okolnostima, navodi se u konačnoj oceni izbora koje je danas objavila Izborna posmatračka misija EU. 
"Bilo je ohrabrujuće videti da ljudi svugde ostvaruju svoje demokratsko pravo glasa", kaže se u konačnoj oceni posmatračke misije.
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) danas je objavila svoje detaljne nalaze i preporuke kako bi "pomogla da se unapredi izborni proces u budućnosti", piše u tom izveštaju. 
U oceni se ističe da je zapaženo i nekoliko problema koje je potrebno rešiti u budućnosti. 
Šef posmatračke misije Roberto Gvaltjeri rekao je na predstavljanju izveštaja na konferenciji za štampu u Prištini da bi neke od preporuka mogle da se primene već tokom narednih opštih izbora, a za druge će biti potrebno više vremena da bi bile delotvorne. 
"Od presudnog je značaja da se potvrdi pozitivan trend koji je zapažen proÅ¡le godine i da se obezbedi da sledeći izbori nastave da produbljuju demokratski razvoj Kosova", rekao je on. 
Konačan izveštaj nudi sveobuhvatnu analizu svih aspekta izbornog procesa, odnosno pravnog okvira, rada izborne administracije, registracije birača, glasanja van Kosova, kampanje, medijskog okruženja, glasanja i brojanja glasova i izbornih sporova. 
Na osnovu svojih zapažanja EU EOM predlaže preporuke koje se zasnivaju na postojećim regionalnim standardima koje su utvrdili, i o kojima je razgovarao sa Cladom, Centralnom izbornom komisijom, političkim strankama i predstavnicima građanskog društva, kao i sa drugim ključnim akterima. 
Izborna posmatračka misija Evropske unije bila je na Kosovu od 4.oktobra do 17. decembra 2013. godine, kao i tokom ponovljenih izbora za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici 23. februara, da bi posmatrala opštinske i izbore za gradonačelnike. 
Širom Kosova je bilo raspoređeno ukupno 99 posmatrača iz svih država članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni