Heroji u doba koronavirusa
18/01/2021|Autor: Administrator|
|

Zbog pandemije koronavirusa Kosovo je izgubilo tri milijarde evra, a kriza koju je prouzrokovala pandemija dovela je do gašenja oko 20 000 preduzeća, usled čega je preko 50 000 radnika ostalo bez posla, rekao je u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini. Govoreći o posledicama pandemije na srpske privrednike predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić, kazao je da je situacija alarmanta i da je samo na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih biznisa.

Pedsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini kazao je da Kosovu preti ozbiljna ekonomska kriza, jer je usled pandemije koronavirusa Kosovo izgubilo oko  tri milijarde evra.

„Kosovo je za kratko vreme od marta prošle godine do kraja godine imao obrt manji od 1,5 milijardi evra. Za malo Kosovo i za nerazvijenu ekonomiju to mnogo znači. Samo budžet Kosova je izgubio više 300 miliona evra isto tako mi smo imali skoro 50 odsto manje investicija stranih na Kosovu. Samo od stranaca koji dolaze, naši građani koji žive u inostranstvu, oni su doneli na Kosovo skoro 700 miliona evra manje. To znači kad se se to sabere ovaj gubitak mi imali više od 3 milijarde evra manje na našem tržištu, u našem budžetu, našoj porodici i u obrtu kapitala na Kosovu. To traje i dalje i ne znamo gde je kraj“, rekao je Šahini.

Predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić kazao je da je sektor proizvodnje najpogođeniji pandemijom i da je zbog korona krize na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih privatnih biznisa.

„Mi smo radili jednu analizu krajem prošle godine i došli smo do podataka da se pojedini sektori maltene nalaze na pragu gašenja, to su sektori proizvodnje oni su za čak 80 odsto smanjili svoju proizvodnju..Iz analize koju smo mi uradili decembra meseca podaci pokazuju da  je negde oko 40 malih privatih biznisa zatvorilo svoja preduzeća, negde oko 35 je biznisa stavilo u mirovanje na stend baj i isto je veliki broj ako ovo potraje do sredine ove godine broj će biti još veći i doći će do većeg broja preduzeća koja se gase“, rekao je Sekulić.

Sekulić navodi da su najveće probleme srpskim privrednicima donele mere uvedene u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

„Problem koji je najvše uticao na rad srpskih prvrednika na Kosovu su mere u cilju suzbijaja pandemije koje su se odnosile na ograničeno radno vreme. Mere koje su donete da moteli ne rade, kafići ne rade, restorani ne rade to je bilo najveće, znači te mere koje je donela vlada“, kazao je Saša Sekulić.

Od početka pandemije do danas na Kosovu je prema podacima Alijanse za biznis Kosova ugašeno oko 20 000 preduzeća, a oko 50 000 radnika ostalo je bez posla.

 „Prema našim podacima, skoro 20 000 raznih preduzeća, prodavnica su u prošloj godini zatvorene, ugašene ili su napravili pauzu. Ukoliko računamo da je u tim radnjama radila jedna ili dve osobe to znači da imamo više od 40 000 radnika više koji su sada nezaposleni. Krajem godine smo imali i jedno istraživanje koliko ljudi je zbog pandemije ostalo bez posla, podaci pokazuju da je 50 000 radnika ostalo bez posla. Znači ukoliko je 20 000 radnji ili preduzeća otpustila, neko je na priemr imao, jednog, neko dva, neko tri radnika i tu dolazimo do podatka od 50 0000“, rekao je Šahini.

Šahini je kazao da bi institucije u vremenu pandemije trebalo da odustanu od kapitalnih projekata već da ulažu u druge vidove razvoja ekonomije.

 „Nama ne treba da samo u ovo vreme pandemije finansiramo nekoliko kapitalnih projekata infrastrukture koji nisu prioritet. To znači da su u ovo vrme bili putevi prazni, mi imamo puteve, ali su prazni. To znači da narod kad je u krizi ne ide nigde da putuje, to znači da oni treba da imaju od čega da žive. Institucije treba da stanu sa kapitanim investicijama i da ulože u ostale investicije koje daju snagu privrednicima, daju snagu potrošačima građanima i tako se ide u dobrom pravcu razvoja ekonomije“, kazao je Šahini.

Sekulić smatra da institucije i političari nisu ozbiljno shvatili krizu i posledice koje pandemija ostavlja na privredu i ekonomiju.

„Ovo je stvarno jedna alarmanta situacija na koju mi ukazujemo non stop a vidimo da niko ne reaguje na apele koje privrednici upućuju, niko ne shvata privrednike na pravi način da prirednici traže pomoć a bez privrede nema razoja društva. Privreda je ta koja vuče društvo napred, sve je ovo doro što mi vidimo da se gradi i infrastruktura i zgrade i škole i obdaništa, ali ako dođe do gašenja malih preduzeća ko će onda  plaćati porez i da li će u naredne dve, tri godine biti para za te investicije. Ja mislim da političari u narednom periodu moraju poslušati glas privrednika“, rekao je Saša Sekulić.

Šahini i Sekulić smatraju da će  za oporavak kosovske privrede od pandemije biti potrebne najmanje dve godine. Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za civilno društvo. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.


 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni