GRAĐANIMA SRBIJE USKRAĆENO OBRAZOVANJE
06/03/2014|Autor: Administrator|
|

Beograd, 5.mart - Kancelarija za pitanja zajednica, koja postoji u okviru kancelarije premijera Kosova, pokrenula je inicijativu za priznavanje diploma sa Univerziteta u Prištini, koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu, najavljuje za Danas direktor te kancelarije Srđan Popović.
- Zagarantovano pravo da najmanje 10 odsto javne administracije bude zaposleno iz redova nevećinskih zajednica je važan mehanizam za opstanak Srba na Kosovu. Ono se po svim analizama kredibilnih institucija u praksi nedovoljno sprovodi. I Kancelarija za pitanja zajednica je u maju prošle godine sprovela istraživanje o zastupljenosti nevećinskih zajednica u javnim institucijama i preduzećima koje je takođe pokazalo da mnoge institucije ne ispunjavaju predviđenu kvotu - navodi Popović.
 
On kaže da u praksi kosovske institucije ne priznaju diplome stečene u obrazovnom sistemu Srbije na Kosovu, te da je cilj Kancelarije za pitanja zajednica da otkloni prepreke, kako bi se svi zainteresovani građani mogli zapošljavati u skladu sa svojim obrazovanjem i mogućnostima.
 
Sa kojim se problemima Srbi susreću kada je reč o nepriznavanju diploma?
 
- Mnogo nejasnoća, nepostojanje jasnih uputstava kosovskim administracijama za sprovođenje dogovora o priznavanju diploma stvara objektivan problem građanima kojima se dokumenta o završenom školovanju u obrazovnom sistemu Srbije koje funkcionišu na Kosovu ne uvažavaju. Oni time direktno bivaju uskraćeni za mogućnost zapošljavanja na Kosovu.
 
Kada očekujete da će problem oko priznavanja diploma biti rešen?
 
- Što pre krenemo pre ćemo i postići rezultat. Kao kancelarija kojoj je osnovni mandat da rešava konkretna pitanja koja opterećuju pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu, smatramo da nam u ovom poslu treba puno saveznika. Pozivam sve relevantne institucije na Kosovu, lokalne i međunarodne, da svojim zalaganjem utiču da pripadnici nevećinskih zajednica ostvare prava koja su im zakonom zagarantovana.
 
Naći privremeno rešenje
 
- Jedno od važnih pitanja na kojima radi moja kancelarija je da članovima srpske zajednice, ali i drugima koji su diplome sticali na Prištinskom univerzitetu koji se danas nalazi u Mitrovici, kao i u drugim obrazovnim ustanovama koje su na Kosovu, a rade po obrazovnom sistemu Srbije, omogućimo da ostvaruju svoja prava na Kosovu. Smatram da do konačnog rešenja ovog pitanja treba naći neko privremeno praktično rešenje, na osnovu kojeg bi pripadnici srpske, ali i drugih zajednica bili u ravnopravnom položaju kada konkurišu za posao. Ukoliko vam neko ne priznaje diplome koje ste stekli i ne dozvoljava da na osnovu njih dobijete zaposlenje, onda vam ugrožava neka od osnovnih ljudskih prava - smatra Popović.
 
Izvor: DANAS

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni