Gračanica: Opasne hemikalije u potoku
29/04/2021|Autor: Administrator|
|

Gračanica: Opasne hemikalije u potoku, građani u strahu, opština čeka reakciju Ministarstva za zaštitu životne sredine

 

Bela tečnost neprijatnog mirisa koja je pre deset dana proticala potokom i od koje je otpadna voda postala krečna,  ne samo da je zbunila i iznenadila, već je i uplašila meštane koji žive s leve strane ulice Arsenija Čarnojevića u Gračanici. Građani su više puta posredstvom medija apelovali na lokalnu samoupravu da završi izgradnju započete kanalizacione mreže ali to nije imalo efekta. Navode da bi se završetkom kanalizacije voda iz potoka u cevima sprovela do korita Gračanke što bi rešio njihov problem.

Meštani Gračanice kraj čijih dvorišta i imanja protiče potok koji se nedaleko od vrtića „Đurđevak“ uliva u korito Gračanke uznemirio je prizor krečno bele boje potoka. Кažu da se iz tog pravca širio intenzivan i neprijatan miris.

Srđana Stojanovića čija se kuća, bašta i bunar nalaze nedaleko od potoka zabrinuo je prizor koji je ugledao u nedelju 18. Aprila.

„Video sam da je voda bele boje bukvalno kao mleko. Šta je u toj vodi i koj sastav ima ne znam ali bih molio nadležne organe da to reše što pre“, rekao je Stojanović.

Nesnosan neprijatan miris iz potoka osetio je i Gazmend Gaši, Albanac koji živi nekoliko stotina metara nizvodno u istoj ulici.

„Problem je potok. Кada bi mogao da se sredi ili zatvori jer iz njega dolazi neprijatan miris i ispušta se kanalizacija. Neke cevi su postavljene, ali još uvek nisu urađeni završni radovi. Bilo bi dobro da zatvore potok ili da naprave neku regulaciju, a ne ovako, zato što nas neprijatan miris tokom leta ubija“, priča Gaši.

Postavljanje cevi u koje bi, umesto u potok, kanalizacija bila preusmerena trajno bi rešio problem neprijatnog mirisa za meštane ovog dela Gračanica kaže Milorad Milovanović.

 

„Кanalizacije uopšte nisu povezane, ni jedna šahta nije uključena, potoko idu opasni otrovi tu je sve neka bela hemikalija, bela voda, šta je to u pitanju ne znam… To treba da se reguliše“, kaže Milovanović.

Predstavnik lokalnog saveta Boban Petrović kaže da već dve godine pokušava da nadležnima ukaže na problem sa kanalizacijom.

„Nadležni, ama baš ništa ne rešavaju po ovom pitanju. Кanalizacija je urađena samo do glavnog puta koji vodi za Prištinu, ispod puta se sva otpadna voda sliva u potok, priča Petrović.

Žitelji ovog dela Gračanice sumnjaju da se u susednom selu Ajvalija nalazi proizvodni pogon iz koga se  vikendom u toku noći ispušta hemikalije kroz kanalizaciju te mole nadležne da se uključe u rešavanje ovog problema.  U suprotnom će, kažu, i Gračanica doživeti situaciju da se guši u smradu kao i stanovnici Lapljeg Sela i Preoca.

„Bojimo se za naš opstanak, za našu egzistenciju. Jednostavno ne znamo da li su to neki otrovi i bojimo se da kada dođe neko lepše vreme kakva će biti reakcija tih voda i hemikalija i šta već ima unutra“, kaže Srđan Stojanović.

Direktor javnih službi Opštine Gračanica Vladica Trajković je potvrdio da su ga meštani obavestili o pojavi bele vode u potoku i da je o tom slučaju odmah obavestio inspekciju i opštinsko odeljenje životne sredine.

Dodaje da se od Ministarstva za zaštitu životne sredine očekuje da završi projekat kanalizacione mreže ispod donjeg dela puta Gračanica Priština čime bi trajno bio rešen problem žitelja u ulici Arsenija Čarnojevića. 

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine finansiralo je projekat izgradnje kanalizacije iznad glavnog puta u Gračanici u pravcu Ajvalije. Posle protesta građana koji žive u tom delu, opština je stopirala radova i zahtevala od Ministarstva da se oni produže i cevi postave sve do korita Gračanke“, podseća Trajković

Ističe da se sa radovima stiglo do glavnog puta Priština – Gnjilane posle čega su oni prekinuti.

„Izvođači rodova nisu  bili u poziciji da obave bušenje ispod glavnog puta tako da su svi poslovi odloženi za kraj zime. Sada, pošto je prošao zimski period čekamo odgovor iz ministarstva životne sredine hoće li oni nastaviti započete radove ili će opština sama morati da posao privede kraju“, rekao je Trajković.

Dok iz opštine čekaju zvaničan odgovor Ministarstva za zaštitu živonte sredine građani su izgubili strpljenje i kažu da su previše čekali ne samo inspekciju da reaguje i pronađe zagađivača već i lokalnu vlast.

Pokrenuta je peticija nezadovoljnih građana u kojoj zahtevaju postavljanje kanalizacionih cevi i regulaciju potoka. Oni kažu da su im životi ugroženi zbog zagađenosti potoka i opasnih hemikalija koje njime protiču. Ukoliko iz opštine Gračanica ne dobiju pozitivan odgovor, kako je potvrdio Boban Petrović, meštani ovog dela Gračanice organizovće proteste ispred opštinske zgrade.

Autor teksta: Ivan Miljković

 

Ovaj tekst je objavljen uz podršku Evropske unije na Kosovu. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost TV Mreže i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije na Kosovu.
 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni