GLASAJ I OSMATRAJ
27/05/2014|Autor: Administrator|
|

Građani Kosova ponovo će moći da prijave sve nepravilnosti koje uoče tokom glasanja na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim za 8.jun.  Kosovska fondacija za otvoreno društvo  (KFOS)  i sada  je pokrenula kampanju „Glasaj i osmatraj“  kojom poziva građane da slanjem besplatnog  SMS –a na broj 500 88 iz bilo koje mreže kosovskih mobilnih operatera prijave bilo koju nepravilnost koju uoče tokom  glasačkog procesa.
 
Na konferenciji za medije održanoj 27 maja, šef kampanje “Glasaj i osmatraj” Ljuan Šlaku pozvao je građane, sve glasače pre svega, da ne budu samo glasačke mašine koje će ubacivati listiće u kutije nego, kako je istakao, “da osmatraju sve ono što se dešava na tim mestima gde se glasa”. On je dodao da građani  na taj način preuzimaju civilnu ulogu, u prvom redu onih,  koji treba da brane zakone i demokratiju na Kosovu.
 
„Branite taj vaš glas jer ima milion stvari koji se dešavaju. Svi znate šta se desavalo u svim opštinama manje više, sa kutijama i ostalim stvarima koji su se dešavale pored kutija“ , upozorio je Šlaku.
 
Kampanja „Glasaj i osmatraj“ prvi put je na Kosovu sprovedena  prošle godine tokom lokalnih izbora. Tada je u centar za prikupljanje informacija stiglo 12 hiljada SMS poruka građana koji su prijavljivali nepravilnosti na izbornim mestima. Nepravilnosti, kao što su  porodično glasanje, dvostruko glasanje, prisustvo neovlašćenih osoba na glasačkom mestu, slikanje glasačkog listića, kupoprodaja glasa ili nestanak struje na glasačkom mestu, građani će moci da prijave slanjem besplatnog  SMS –a na broj 500 88.
 
Iz Kosovske fondacije za otvoreno društvo takođe, pozivaju građane da šalju i poruke sa informacijama  kako izborni proces na nekom od glasaških mesta protiče uredno. I to je, kako ističu u KFOS-u, informacija od javnog značaja koja će pokazati da se izborni proces sprovodi u demokratskoj atmosferi.
 
Slanjem besplatnog SMS-a iz bilo koje mreže mobilnih operatera na Kosovu, građani će  moći da prijave uočenu nepravilnost  na glasačkom mestu. Iz KFOS-a poručuju da je kampanja najbolji način da se uključe građani kako bi dali svoj doprinos odbrani demokratskih vrednosti izbornog procesa.
 
Osim  na Kosovu, ovakve ili slične  kampanje već su primenjivane  u Keniji,  Venecueli i u nekim evropskim zemljama.

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni