Dani zelene energije - Otrov u vodi, otrov u vazduhu
18/05/2022|Autor: Administrator|
|

BIRN započinje nedelju zelene energije dokumentarnim filmom "Otrov u vodi, otrov u vazduhu" (Helm n’uje, helm n’ajr)

BIRN je u ponedeljak započeo nedelju zelene energije dokumentarnim filmom „Otrov u vodi, otrov u vazduhu”, u produkciji konzorcijuma „Ikon Studio i Piksels Production“, kao deo projekta „Evropeizacija kosovske agende za zaštitu životne sredine", podržan od strane Evropske unije, koji realizuju BIRN Kosovo, Bankwatch, ERA Group i TV Mreža.

Ovaj dokumentarni film otkriva neke od glavnih ekoloških problema na Kosovu, u nameri da podigne svest javnosti o istima.

„Dani zelene energije" zapravo su niz aktivnosti koje BIRN Kosovo organizuje zajedno sa svojim partnerima po drugi put za redom, kao deo projekta „Evropeizacija kosovske agende za zaštitu životne sredine“.

Ovaj dokumentarni film je prvi događaj u sklopu ove kampanje i organizuje se u saradnji sa Kancelarijom Evropske unije na Kosovu i Evropskom kućom u okviru „Kampanje za zelenu budućnost“.

Zamenica šefa Kancelarije Evropske unije na Kosovu AnnaCarin Platon rekla je da EU podržava veliki broj projekata na Kosovu koji se bave zaštitom životne sredine.

Prema gđi Platon, BIRN je ovim projektom preuzeo na sebe veoma važan zadatak da prenese ekološke probleme građanima.

„Kosovo je jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi i svi znamo da se Kosovo suočava sa brojnim izazovima vezanim za životnu sredinu, kao što su zagađenje vazduha, zagađenje vode, loše upravljanje otpadom, što su samo neki od ekoloških problema. Preuzeli ste veoma važnu obavezu i mi kao EU smo veoma zainteresovani da vidimo gde vidite glavne izazove i kako vidite najbolju mogućnost da ovu poruku prenesete ", poručila je Platon u svom obraćanju.

Ona je takođe istakla da dokumentarni film „Otrov u vodi, otrov u vazduhu” ima sveobuhvatnu poruku koja će dopreti do šire publike i deo je kampanje koja je u toku.

Valon Bajgora iz konzorcijuma „Ikon Studio i Piksels Production“ osvrnuo se na put do finalizacije dokumentarca.

„Zahvaljujem se BIRN-u na prilici koju mi je pružio da pripremim dokumentarni film, posebno kada je reč o radu istraživača, na informacijama i povratnim informacijama u svakom koraku realizacije dokumentarca. Nadam se da će ovaj dokumentarni film podići svest našeg društva u kojem nameravamo da odgajamo i svoju decu”, rekao je Bajgora.

I Flutura Zymi, izvršna direktorka organizacije „Aktivni građani“ pozvana je da se obrati prisutnima na ovom događaju, i objasnila je put kojim su pošli u svom protivljenju projektu „Avanturistički park“ koji je predviđen da bude izgrađen u parku Grmija.

Vrhovni sud je odlučio da ostavi na snazi odluku o obustavi projekta „Avanturistički park" u Grmiji, do konačne odluke o predmetu.

Osnovni sud u Prištini je 2021. godine usvojio zahtev nevladinih organizacija, Grupe za pravno-političke studije, GLPS i organizacije „Aktivni građani“, da se odloži izvršenje odluke Opštine Priština, za realizaciju „Avanturističkog parka" u Grmiji, do meritorne odluke u ovom predmetu.

Kako je saopšteno iz ovog centra, Vrhovni sud je konstatovao da su sudovi nižeg stepena ispravno postupili kada su odlučili da odobre njihov i zahtev organizacije Aktivni građani,  za odlaganje izvršenja rešenja organa uprave, do konačne odluke u predmetu.

https://kallxo.com/komuna/gjykata-supreme-le-ne-fuqi-vendimin-per-pezullim-te-projektit-parku-i-aventurave-ne-germi/

Mustafa Skenderi, iz TV Mreže, rekao je da treba nastaviti komunikaciju sa institucijama o problemima. Skenderi je takođe zatražio da mediji izveštavaju o pitanjima životne sredine na svim jezicima.

„U ovom projektu nam se ukazala prilika da probleme životne sredine izmestimo na lokalni nivo. Što se tiče dokumentarnog filma, mogu reći da je obavljen jako dobar posao, imajući u vidu da priča sadrži puno činjenica i podataka kao i mišljenja stručnjaka“, rekao je Skenderi.

Ovaj tekst je objavljen uz podršku Evropske unije na Kosovu. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost TV Mreže i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije na Kosovu.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni