BRISELSKI SPORAZUMI NA SEVERU NEGATIVNO PERCIPIRANI
01/12/2016|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 1. decembar - Briselski sporazumi i proces kod građana na severu Kosova pobuđuju negativna osećanja i stavove, rezultati su istraživanja “Građani severa javno o briselskom dijalogu”, koje realizuje portal KoSSev, a podržava KFOS.
U okviru ovog projekta sprovode se medijska istraživanja u elektronskoj formi i ankete na ulici.
“Naša pitanja ticala su se konkretnih briselskih aranžmana. Započeli smo sa trogodišnjicom briselskog dijaloga, sada je u toku anketa o poslednjem aranžmanu u vezi sa telekomunikacijama”, kazala je urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.
Ona je objasnila i da prema rezultatima jedne od pet anketa, više od 30% ispitanika, nije znalo da je pred njima obeležavanje trogodišnjice od potpisavanja sporazuma između Beograda i Prištine u Briselu 19. aprila 2013.
 
“Rezultat istraživanja je takav, da je 58 odsto ispitanika znalo da je u pitanju treća godišnjica. Uopšte nije zanemarljiv procenat onih koji nisu znali. Kada se sve to sabere, bilo je preko 30 odsto anketiranih koji nisu znali da se radi o trećoj godišnjici Briselskog sporazuma, a koji uglavnom dolaze sa Kosova i Metohije”, kaže urednica portala KoSSev.
Rezultati istraživanja pokazuju da građani na severu Kosova nisu dovoljno informisani o Briselskim sporazumima.
“U ovim elektronskim anketama dobijamo odgovor da građani nisu u dovoljnoj meri informisani o Briselskim sporazumima. Mogu da budem kritična i prema samim građanima, a ne samo prema političarima i medijima, jer ljudi ne žele ili nemaju vremena da prođu kroz dostupne informacije”, kaže Lazarevićeva.
Kada se radi o formiranju Zajednice srpskih opština, može se reći da su građani “anestezirani“, u smislu da će to biti “neka“ pobeda Srbije, kaže Lazarevićeva.
“Ako vi probate da detaljnije sa njima razgovarate o tome šta je ZSO, najčešće nailazite na zid. I kod onih koji zapravo hoće da razgovaraju, shvatite da ni oni zapravo ne znaju šta je to ZSO“, dodaje ona.
Govoreći o izveštavanju o Briselskom dijalogu, imajući u vidu manjak informacija od strane pregovaračkih timova, Lazarevićeva je kazala da je frustrirajuće što se svi mire sa nedostatkom odgovornosti koji pokazuju političari.
 
“Meni se nikada nije javio gradonačelnik Zvečana, zatim ministar Ljubomir Marić i mogu tako da nabrajam do sutra političare koji se ne javljaju. Ustvari, lakše je doći do viših zvaničnika nego do lokalnih političara. Ne očekujem da će on meni reći ono što ne znam ili što građani ne znaju, ali je frustrirajuće to što su oni postavljeni na mesto sa koga su odgovorni da polažu račune javnosti i to je njihova obaveza“, zaključuje urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.
Izvor: Radio Kim
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni