BRISELSKI DIJALOG IZ PERSPEKTIVE EVROPSKIH IZBORA
22/04/2019|Autor: Administrator|
|

U novoj emisiji Sporazum koja se emituje  na programu TV Mreže, RTV Kim i TV MItrovica svake  govorilo se o Briselskom dijalogu i normalizaciji odnosa Prištine i Beograda uoči zakazanih izbora za Evropski parlament koji će se održati od 23 do 26.maja ove godine.
Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se prošle nedelje u Briselu sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom i šefom Evropskog saveta Donaldom tuskom. Na stolu je bio još jedan zahtev da Priština povuče takse od 100 % na robu iz centarlne Srbije i BIH. Novinarka iz Prištine Violeta Oroši kaže da ne veruje da će premijer Kosova Ramuš Haradinaj tek tako ukinuti uvedene takse.
Međutim Slobodan Georgiev, novinar iz Beograda smatra da su takse instrument koji je uveden prošle jeseni,  zapravo da se u što skorijem vremenu postigne neko rešenje između Beograda i Prištine.
Dvadeset devetog aprila, sastaće se kosovski i srpski predsednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić u Berlinu, kao i premijeri Kosova i Srbije. Međutim sastanku neće prisustvovati delegacije SAD i Albanije. Goran Avramović novinar iz Čaglavice kaže da ga ne bi iznenadilo da Albanija neformalno učestvuje u predstojećim razgovorima. 
Institut za evropske poslove u Beogradu, objavio je početkom marta istraživanje u kojem su se, između ostalog, pitali građani Srbije da li bi podržali nezavisnost Kosova da bi Srbija brže postala članica Evropske unije. Većina ili tri četvrtine ispitanika je protiv te ideje, dok je nešto više od 10 odsto za.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni