BOLJE INFORMISATI JAVNOST O BRISELSKOM DIJALOGU
18/10/2016|Autor: Administrator|
|

S. MITROVICA, 18.oktobar - Transparentnost postignutih rešenja u okviru Briselskog sporazuma, izbegavanje kontradiktornih izjava pregovarača i aktivan pristup Evropske unije u sprečavanju pogoršanja odnosa među zajednicama, neki su od predloga sa jučerašnje konferencije u Severnoj Mitrovici, koju je organizovala NVO ‘’Aktiv’’.
Na konferenciji  pod nazivom ‘’Poziv na transparentnu komunikaciju rešenja postignutih u okviru Briselskog sporazuma’’ održanoj u Centru građanske energije učestvovali su predstavnici organizacija civilnog društva iz Severne Mitrovice, koji su se saglasili da trasparentnost postignutih sporazuma između Beograda i Prištine u Briselu nije na zadovoljavajućem nivou.
Prema istraživanju Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) samo 7 odsto žitelja severnog Kosova vidi pozitivne posledice Sporazuma o pravosuđu. Srđan Simonović, programski direktor ove organizacije ističe da je nezahvalno je davati procene o tome kada će sud u Severnoj Mitrovici početi da funkcioniše , jer to zavisi od političke volje pregovarača.
‘’Tri i po godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma u opštinama gde Srbi čine većinu najveći deo njih je nezadovoljan trenutnom situacijom. Takvu smo situaciju okarakterisali kao 4N, a to podrazumeva - nesigurnost, neizvesnost, nezadovoljstvo i nepoverenje’’, naglasio je Veroljub Petronić, direktor NVO Humani centar Mitrovica. On je rekao da su ljudi u neznanju i da im je onemogućeno dovoljno poznavanje situacije, što dodatno destabilizuje bezbednost. Petronić je dodao da, nakon rasformiranja jedinice civilne zaštite na severu Kosova, za sada ne postoji institucija koja bi mogla da deluje u slučaju prirodnih katastrofa i vanrednih situacija.
Igor Simić, programski direktor OEK Sinergija istakao je važnost toga što nevladin sektor na severu Kosova ima mogućnost da predstavi svoje viđenje Briselskog sporazuma. On je podvukao da se nije mnogo odmaklo što se tiče dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština i da ukoliko nema njenog formiranja u praksi, dolazi do nepoverenja, nesigurnosti i neizvesnosti prema pregovaračkom procesu. ‘’Pre izvesnog vremena se pojavio predlog srpskog pregovaračkog tima da nakon svake runde dijaloga na zajedničkoj konferenciji za medije timovi Beograda i Prištine saopšte javnosti dogovoreno, međutim Evropska unija je ostala nema na taj zahtev srpske strane’’, dodao je Simić.
Briselski dijalog je daleko od transparentnog i učesnicima dijaloga data je mogućnost da svaka strana na svoj način interpretira ono što je dogovoreno , što ostavlja veliki prostor za slobodno tumačenje, naglasio je Željko Trvdišić, glavni i odgovorni urednik, Kontakt Plus radija. ‘’U takvim okolnostima mediji nisu u mogućnosti da informišu na pravi način o dogovorenom, već se medijski rad sveo na čekanje izjava i saopštenja i na čitanje između redova. Obe strane su krajne neiskrene , jer o jednom dogovoru daju suprotne izjave’’, podvukao je on.
Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv kao jedan od najvećih problema naveo je netransparentnost Briselskog dijaloga, posebno što se tiče Zajednice srpskih opština. Istovremeno, što se dogovora o registarskim tablicama tiče, dodao je Milićević, u jednom danu su obe pregovaračke strane dale potpuno suprotne izjave.
Učesnici konferencije su, pored transparentnosti već postignutih rešenja u okviru Briselskog sporazuma, ukazali i na nephodnost da svi budući sporazumi budu razumljiviji, nedvosmisleni, da se anulira upotreba dnevno političkih kontradiktornih izjava i da se izbegnu bilo kakve, unilateralne odluke,  posebno u vezi pitanja o kojima se nije pregovaralo. Takođe, ističu da je veoma važno da civilno društvo, kao i politički predstavnici na lokalnom nivou koji su u kontaktu sa građanima, budu oni koje bi i obavestili ljude o detaljima vezanim za implementaciju dogovora.
Današnja konferencija je organizovana kao deo aktivnosti pod nazivom ‘’Empirica’’, u okviru projekta ‘’Centar građanske energije u Severnoj Mitrovici - povećanje demokratskih praksi i inkluzija građana u procesima donošenja odluka na Severnom Kosovu’’, od strane NVO ‘’Aktiv’’ uz podršku KFOS-a.
 
Izvor: Radio Kontakt plus
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni