Boja omladine je - mir
17/05/2021|Autor: Administrator|
|

Boja omladine je - mir

 

Spoljne fasade šest škola sa zapadnog Balkana bile su osvetljene plavom svetlošću povodom obeležavanja Međunarodnog Dana zajedničkog života u miru.

Ovo osvetljenje je deo kampanje „Omladina inspirisana mirom“ ("YOUth Inspired by Peace”), koja proslavlja uspeh projekta „Podrška kolektivnom liderstvu za pomirenje na zapadnom Balkanu; Izgradnja kapaciteta i hvatanje zaleta za RYCO“.

Škole koje su osvetljene na ovaj način su: Gimnazija „Stojan Cerović“ u Nikšiću; Škola sa internatom za decu sa invaliditetom u sluhu i govoru „11. Maj“ u Jagodini; Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu; Srednja škola „Isa Boljetini“ u mestu Vore u Albaniji; Srednja škola „Prenk Jakova“ u Đakovici i SEPUGS „Vasil Antevski“, Dren u Skoplju. Učenici i nastavnici iz ovih škola su deo familije RYCO – oni su radili razmenu omladine, pružali doprinos razvijanju metodologije za inter-kulturno učenje i dijalog, a zastupali su i ideju i stav da formalno obrazovanje igra važnu ulogu u okupljanju omladine i podršci za njih da grade i održavaju mir u regionu.

Ovaj projekat podržava Fond Ujedinjenih nacija za izgradnju mira u partnerstvu sa UNDP, UNFPA i UNICEF-om iz Albanije, a promoviše se kroz kampanju „Omladina inspirisana mirom“ (YOUth Inspired by Peace) koja se sprovodi širom regiona u maju 2021 godine.

 

Ovo saopštenje za medije se objavljuje u okviru projekta „Podrška kolektivnom liderstvu za pomirenje na zapadnom Balkanu“, što je zajednički projekat UN-RYCO, a finansira ga Fond UN za izgradnju mira. Projekat implementira Regionalna kancelarija za saradnju omladine (RYCO) zajedno sa tri agencije UN - UNDP, UNFPA i UNICEF.
Projekat ima za cilj da gradi kapacitete i uhvati „zalet“ za RYCO, zatim da osnaži mlade ljude kako bi se čuo njihov glas u javnim procesima donošenja odluka koje utiču na njihov život, kao i da ih ojača kao faktore u izgradnji i održavanju bezbednog i miroljubivog okruženja za njih i njihove zajednice.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni