BILO JE KAMPANJE ZA PROGON SRBA
31/07/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 31.jul - Rezultati dosadašnje istrage specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona ubedljivo pokazuju da je na Kosovu posle rata sprovedena kampanja progona protiv Srba, Roma i drugog manjinskog stanovništva, kao i protiv političkih protivnika vođa OVK, naveo je danas Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP).
 
FHP navodi da se o tome na Kosovu zna, ali se ćuti iz straha za vlastitu sigurnost.
 
"Tim Klinta Vilijamsona je došao do dokaza da otmice, prisilni nestanci, ubistva, progon Srba i Roma iz njihovih domova nisu dela pojedinaca koji su izmakli kontroli nego da su bila odobrena od visoko pozicioniranih vodja bivše OVK", navodi se u saopštenju tog Fonda.
 
Tim, kako se dodaje, nije došao do dokaza o trgovini ljudskim organima koji bi obezbedili krivično gonjenje.
 
"Iako ima indicija da se takva praksa dešavala samo u ograničenom broju, koji ne prelazi 10 slučajeva, to ne umanjuje odgovornost pojedinaca iz vrha bivše OVK za krivična dela koja nemaju nikakve veze sa odbranom Kosova ili sa borbom za slobodu", ističe se u saopštenju.
 
Nakon jučerašnje izjave tužioca Specijalnog istražnog tima, FHP Kosovo veruje da Specijalni istražni tim Evropske unije i sud koji će biti formiran imaju potencijal da otklone prepreke zbog kojih tužioci i sudije UNMIK-a i Euleksa nisu uspeli da pridobiju domaću javnost za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine.
 
"Kosovo treba da pokaže da neće stati u odbranu pripadnika OVK koji su ubijali Srbe i Rome samo zato što su hteli da ostanu na Kosovu, a političke protivnike samo zato što se nisu slagali sa vršenjem zločina ili što u pomoći ugroženima nisu videli izdaju Kosova", istaknuto je.
 
Kosovu je, kako se navodi, potrebna pravna država koja neće tolerisati zastrašivanje svedoka.
 
FHP Kosovo podseća da je Haški tribunal osudio na zatvorske kazne skoro ceo državni vrh nekadašnje Srbije za zločine koje su počinile srpske snage nad Albancima.
 
"Ali tim zločinima se ne može opravdati nijedan zločin protiv Srba i Roma posle juna 1999", zaključeno je u saopštenju.
 
Izvor: KoSSev/Blic

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni