APOSTOLOVA: ZAPADNI BALKAN IMA JASNU EVROPSKU BUDUĆNOST
01/07/2017|Autor: Administrator|
|

S.MITROVICA, 1.jul – Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova izjavila je juče u Severnoj Mitrovici da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku budućnost.
„To moramo  imati na umu jer, nažalost, u proteklih sedam osam meseci  na Kosovu primećujem neku vrstu letargije, vidim evroskepticizam. Ne bi trebalo tome da se predamo, jer iako Evropa prolazi kroz teška vremena i EU ima određene unutrašnje probleme koje mora da reši, to ne znači da je region Balkana van polja interesovanja Evrope i da je svoju evropsku perspektivu“, rekla je Apostolova obraćajujući se učesnicima regionalnog seminara „EU i Zapadni Balkan – zajednička budućnost“, koji se održao juče u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici.
Kosovo ima sve instrumente za proširenje, a posebno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. To je ugovorni odnos između jedne zemlje i Evropske unije koji daje pristup i oblik putem kojeg se finansijska pomoć može pružiti toj zemlji.
„Videli smo određen napredak na Kosovu u poslednjim godinama, ali, nažalost, Kosovo se i dalje suočava sa velikim i značajnim političkim izazovima, koji su nas doveli i u situaciju u kojoj se sada nalazimo: prevremeni izbori, tehnička vlada, tek se očekuje konstituisanje skupštine i nove vlade. Mene to brine u određenom smislu jer je EU rekla da se prevremeni izbori koriste samo u situacijama kada ste sigurni da će doći do nove realnosti. U suprotnom, prevremeni izbori mogu da ometaju reforme, omeajutu neophodne preduslove koji garantuju finansijska izdvajanja sa naše strane i zbog toga bih rekla da smo zabrinuti. Nadamo se da će Vlada Kosova biti konstituisana veoma brzo i da će Vlada, ko god bude bio u njoj, veoma ozbiljno preuzeti odgovornosti obavljanja poslova sa EU“, izjavila je Apostolova. 
Specijalna predstavnica EU u Prištini pohvalila je stanovnike na severu Kosova zbog učešća u izbornom procesu, kao i celokupno stanovništvo na dobrim i regularno održanim izborima i ponašanju. 
 
Dijalog je mogao da bude energičniji
 
Komentarišući situaciju u vezi sa Briselskim dijalogom, Apostolova je rekla je to veoma važan element u odnosima između EU i Kosova i svakako i EU i Srbije. 
„Dijalog je, posebno u poslednje vreme, kritikovan. Dozvolite mi da kažem da je dijalog svakako mogao biti energičniji, oblik bi takođe mogao da bude drugačiji, ali dijalog je jedini forum na kojem politički lideri obe strane mogi da se sastaju i razgovaraju o stvarima koje bi oni želeli, uz posredovanje Evropske unije. Dijalog je doveo do implementacija niza sporazuma, a kako bi se ocenio dijalog moramo se zapitati: Kakva je bila situacija na Kosovu pre početka dijaloga? Mislim da je odgovor više nego jasan“, zaključila je Apostolova. 
 
Vladavina prava garancija za investicije
 
Da bi investitori došli na Kosovo moramo imati zdravu i snažnu vladavinu prava, zdravo i moćno pravosuđe i osiguranje koja strani investitori žele da ne bi izgubiti svoj novac, to  trenutno predstavlja veliki izazov na Kosovu. 
„Vladavina prava, borba protiv korupcije, borba protiv korupcionih shema, politički nepotizam, transparentnost u izboru svih odbora direktora, viših rukovodilaca velikih preduzeća i donosioca odluka u ekonomskom sektoru uopšteno su veliki izazovi na Kosovu. Zbog toga je Evropska unija predložila velike subvencije koje iznose 85 miliona evra budžetske podrške i tokom tri godine želimo da podržimo da se napravi javna uprava koja će moći da sprovede ove reforme.  Međutim, želela bih da kažem i to da finansijska pomoć koja se dodeljuje Kosovu nije bezuslovna, i tom smislu Kosovo nije izuzetak. Isto važi za svaku zemlju u procesu proširenja. Kako bi se raspodelila finansijska pomoć, koja uzgred, je veoma velikodušna za Kosovo, postoje određeni uslovi koje treba ispuniti“, naglasila je Natalija Apostolova govoreći na regionalnom seminaru o evropskim integracijama Zapadnog Balkana održanom u Severnoj Mitrovici.
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni