AD HOC TRIBUNAL ZA ZLOČINE NA KOSOVU
04/03/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 4. mart - Nesposobnost kosovskih pravosudnih institucija da obezbede zaštitu svedocima predstavlja razlog zbog kojeg predstavnici EU insistiraju na formiranju ad hok tribunala za sudnje zločinima na Kosovu, rekao je za današnji Koha ditore neimenovani visoki zvaničnik Vlade Kosova. 
"Zaštićenim svedocima u principu prete, napadaju i prate ih. Jedan takav svedok je nađen ubijen u Nemačkoj. Ima i slučajeva da javna televizija istražuje njihov identitet. Upravo je nesposobnost kosovskih pravosudnih institucija da obezbede dovoljnu zaštitu svedocima, bio razlog da Evropljani najviše insistiraju da se formira
Tribunal za suđenje zločinima počinjenim na Kosovu, koji se pominju u izveštaju Dika Martija", piše Koha ditore.
Pre tri godine, dok je govorio o svojim tvrdnjama o umešanosti OVK u zločine, Dik Marti je izrazio zabrinutost kako zaštititi svedoke. Poverenje nije imao ni u dve međunarodne misije koje su delovale na na Kosovu. 
Marti je rekao da neće dati nikakvu poverljivu informaciju kao što je identitet svedoka ili njihove izjave dok ne bude imao "apsolutne garancije" da će informacije ostati tajne. 
On je govorio o nesposobnosti Unmika i Euleksa da razviju instrumente za sprovođenje osetljivih istraga, kao što su zaštita svedoka ili sprečavanje curenja informacija. 
Zbog toga se njegovim tvrdnjama bavio neko drugi - Radna grupa za specijalne istrage koju je Savet Evropske unije osnovao 2011. godine. Ta ekipa ima mandat za vođenje istrage i za krivično gonjenje osoba koje su osumnjičene za zločine u izveštaju Dika Martija. Sada kada se očekuje krivično gonjenje, zvanični Brisel je pokrenuo procedure za pripreme za osnivanje ad hok Tribunala. Zamišljeno je da on sudi osobama za koje se tvrdi da su počinile zločine pomenute u izveštaju. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni