OČEKUJE SE TEŽAK NASTAVAK SEDNICE
09/09/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 8. septembra 2014. (Beta) - Predsedavajuća konstitutivnom sednicom Skupštine Kosova, najstarija poslanica saziva, Fljora Brovina izjavila je da očekuje da će nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova, zakazan za 12. septembar biti težak I problematičan kao i prvi njen deo. U interviju za albanski program radija Slobodna Evropa Brovina, funkcionerka Demokratske partije Kosova premijera Hašima Tačija, rekla je da su izvršene sve tehničke pripreme za nastavak konstitutivne sednice zakazane za petak. 
U prvom delu konstitutivne sednice za predsednika Skupštine Kosova 17. juna izabran je kandidat postizborne koalicije DSK-Alijansa za budućnost Kosova-Inicijativa za Kosovo, lider DSK-a Isa Mustafa, pošto je opozvana Brovina. 
Ona je sada rekla da politički subjekti treba da se dogovore i ne dozvole da drugi deo sednica bude problematična kao u prvom delu, kada je ona opozvana a izabran Mustafa, čije je imenovanje kasnije poništio Ustavni sud. 
"Nažalost, na osnovu onoga što čujem po medijima nisam optimista da sednica neće ići tokom koji je imao prvi deo i to mi je veliko opterećenje. Kao poslanica u petom mandatu Skupštine Kosova, kao ličnost koja ima ime, kao humanista a ne samo kao politićar, nikada nisam verovala da ćemo posle toliko godina doći u situaciji da
međusobno nećemo govoriti", rekla je Brovina. 
"Ne, nisam optimista, očekujem problematićnu sednicu", dodala je Brovina. 
Brovina je ocenila da su u prvom delu sednice, poslanici odmah posle polaganja zakleteve pogazili ustav Kosova, tako što su protivustavno nastavili sednicu i izabrali nelegitminog predsednika. 
 
Na konstitutivnoj sednici, nakon niza sporenja i izlaska iz sale dela poslaničkih grupa, za Mustafu je glasalo 65 poslanika, među kojima i predstavnici liste Srpska, dok je Samopredeljenje bilo uzdržano. 
 
Sednica je potom bila prekinuta, jer je većina poslanika napustila salu - poslanici postizborne koalicije DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo, Samoopredeljenja i Liste Srpska, budući da je Brovina, mimo odluke
starog predsednistva Skupštine, mogućnost prvo dala DPK da predloži kandidata za predsednika Parlamenta, Brovina je morala konstatovati da nema kvoruma, jer je ostalo samo 47
zastupnika DPK-a i nekih nesrpskih zajednica, pa je sednica prekinuta i određena je pauza. Brovina je opozvana i na njeno mesto došla je Milka Vulić iz Liste Srpska. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni