15 GODINA OD ZLOČINA U STAROM GRACKU
23/07/2014|Autor: Administrator|
|

LIPLJAN, 23.jul -  Izvor: Tanjug Petnaest godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji, biće obeleženo parastosom koji će biti služen ispred spomen ploče u centru sela...Parastosu, koji će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije, prisustvovaće direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar za povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić.
Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijeni su na njivi prilikom žetve 23. jula 1999. godine i ovo je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu nakon dolaska Kfora u pokrajinu.
Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine, iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina.
Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade ŽIvić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.
UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je ucestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.
Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žžeteoci, što je razlog iz koga Srbi nerado odlaze na groblje.
Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.
Među zločine na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolic u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa "Nišš ekspresa" kod Podujeva.
FOTO: TV Most

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni